abtipilde-cu-fete-triste-una-vesela
dsorin | PositiveMindset | , ,

Un pahar are o jumatate plina si o alta goala, dar rareori ne oprim la jumatatea plina. Pesimistul intotdeauna va sesiza jumatatea goala a paharului. Psihologii sustin ca acest obicei ne afecteaza atat sanatatea mintala, cat si cea fizica.

Cel mai mare dezavantaj in a fi pesimist este faptul ca s-ar putea sa nu-ti realizezi niciodata aspiratiile sau visurile din teama de necunoscut, si nu cred ca-ti doresti asta.

Renunta la a mai fi pesimist identificand mai intai care sunt semnalmentele, iar cu timpul, schimba-ti atinudinea catre o perspectiva mai „sanatoasa” si constructiva. Esti sceptic? Iti las mai jos o lista cu cinci obiceiuri din care reiese ca esti un om pesimist si pe care te ajut sa le identifici pentru a sti ce sa inalturi din viata ta.

 1. Traiesti in frica

Frica de a gresi, teama de respingere sau ca nu esti suficient de bun – frica te urmareste toata viata. Si daca o lasi, te impiedica sa-ti atingi adevaratul potential. Tony Robbins spune ca  pentru a nu mai trai in frica, trebuie sa intelegi psihologia de baza astfel incat sa poti lucra impotriva temerilor tale. Frica este o emotie normala care semnaleaza o potentiala amenintare la adresa sigurantei tale fizice sau emotionale. Este un raspuns natural care i-a ajutat pe stramosi sa supravietuiasca, dar in lumea moderna acest lucru poate deveni cronic sau hipersensibil. Potrivit cercetarilor efectuate de Harvard, putin peste 19% din populatia totala a suferit o tulburare de anxietate în ultimele 12 luni. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de natura psihologica din S.U.A.

A trai cu un sentiment de vinovatie nu a ajutat niciodata pe nimeni sa-si rezolve problemele. Este timpul sa pui stapanire pe emoțiile tale si sa-ti transformi viata.

2. Iti este teama ca vei fi judecat de ceilalti

Critica poate fi greu de suportat. Si nu este o surpriza faptul ca teama de a fi judecat la locul de munca este intalnita foarte des. Nu esti singurul. Jay Rai, un psiholog specializat in neurostiinta si sanatate mintala spune ca este important sa intelegem ca feedback-ul si critica sunt doua lucruri diferite. Chiar daca ambele implica o evaluare a situatiei, diferenta o face faptul ca feedback-ul se bazeaza pe evaluarea si corectarea informatiilor, in timp ce critica evalueaza, judeca si cauta vina.

De fapt, cercetari psihologice arata ca poate dura pana la cinci evenimente pozitive pentru ca creierul tau sa compenseze efectele psihologice ale unui singur eveniment negativ.

Aminteste-ti ca adevaratul succes nu vine fara efort, determinare, munca multa si vointa. Fii hotarat in ceea ce priveste ce vrei sa realizezi si nu renunta, indiferent de cat de greu pare sau cat de multe persoane te-ar putea judeca.

In cele din urma, succesul este cea mai usoara si satisfacatoare modalitate de a-i reduce pe ceilalti la tacere.

3. Nu reusesti sa treci mai departe – nu ierti si nu uiti

Iertarea si uitarea pot fi dificile, dar a intelege ceea ce inseamna cu adevarat este primul pas pentru a ierta si a merge mai departe. Cand simti ca cineva te-a tradat si a facut ceva care poate parea de neiertat, ti se pare foarte greu sa ierti si sa uiti, dar ghici ce? Potrivit expertilor cu care am vorbit, acest lucru este posibil.

In cele mai multe situatii, poate fi mai usor sa ierti decat sa uiti, desi niciuna nu este cu adevarat simpla. „A ierta si a uita inseamna ca ai facut in sfarsit pace cu ce ti s-a intamplat si ti-ai permis sa mergi mai departe”, a declarat Susan Winter, autor si expert in relatii si comunicare. „A ierta cu adevarat inseamna ca intelegi conditia umana si poti accepta ca toti oamenii poseda atat calitati pozitive, cat si negative.” Terapeutul Nina Rubin repeta explicatia lui Winter despre ceea ce inseamna iertarea si uitarea. „Acest lucru inseamna sa accepti ceea ce s-a intamplat, sa mergi inainte si sa nu ai resentimente”, spune Rubin.

Gandeste-te la aspectele pozitive care apar odata ce treci mai departe.

4. Incerci cu orice pret sa indeplinesti asteptarile celorlalti

Simti ca nu iubesti felul in care traiesti? Ca, undeva acolo, lipseste ceva?

Simti asta pentru ca traiesti de fapt viata altcuiva. Ai permis altor oameni sa te influenteze sau sa iti determine alegerile si incerci sa te ridici la nivelul asteptarilor lor.

Presiunea sociala este inselatoare – ii devii prada fara sa o observi. Inainte sa-ti dai seama ca ai pierdut controlul vietii tale, ajungi sa invidiezi modul de viata al altor oameni.

Pentru a recastiga pasiunea pentru viata pe care ti-o doresti, trebuie sa iti recapeti autenticitatea alegerilor. Este viata ta, traieste-o cum vrei tu.

Multa lume traieste cu asteptarile pe care le-au stabilit altii. Poate ca parintii tai au vrut sa devii medic. Profesorul tau din clasa a doua nu credea ca vei ajunge „cineva” in viata. Este greu sa nu tii cont de asteptarile celorlalti cand esti mic. Dar ca adult, a venit timpul sa reevaluezi aceste asteptari. Nu trai ca sa indepinesti obiectivele altcuiva.

Pune-ti nevoile mai presus de dorinta celorlalti. Interesele tale trebuie sa fie pe primul loc pentru a le putea indeplini in totalitate. Nu te mai intreba ce asteptari au ceilalti de la tine.

Gustavo Razzetti, CEO-ul Fearless Culture spune ca a invata sa accepti realitatea este un lucru greu, dar este un pas semnificativ catre liniste si echilibru. A nu mai tine cont de asteptari inseamna sa a renunta la presiunea inutila. Tot el sustine ca doar relaxati si calmi putem da tot ce-i mai bun si mai pozitiv din noi.

5. Traiesti in trecut si il lasi sa iti conduca viitorul

Din cauza nesigurantelor, respingerilor si esecurilor din trecut te astepti sa gresesti. Si inconstient, faptul ca te indoiesti de tine iti poate compromite cu usurinta viitorul. Dispretuindu-te si subapreciindu-te realizezi mult mai putine lucruri decat esti capabil de fapt. Dupa cum spune si Leon F. Seltzer, Ph.D. in Psychology Today, programarea mentala aversiva te impiedica sa evoluezi si sa devii persoana care-ti doresti sa fii.

Din cauza experientelor tumultoase sau negative esti impovarat de ganduri pesimiste precum:

Sunt o dezamagire

Nu pot fi ca altii sau sunt inferior

Nu sunt suficient de inteligent            

Nu pot sa reusesc (sau nu merit)

Nu am incredere in mine (sau in altcineva)

Nu pot sa iau decizii

Nu poti schimba ce a fost. In schimb le poti privi ca pe niste lectii. Invata din greselile pe care le-ai facut ca sa iti poti modela viitorul.  Nu mai lasa trecutul sa-ti saboteze viitorul.