Nutriția susține meditația

dsorin | Nutritie | , ,

Trăim într-o perioadă în care stresul este prezent constant în viețile noastre, iar meditația este atât o practică transformațională, cât și una revigorantă.

Cu toate acestea, pentru majoritatea, a găsi liniștea poate fi o provocare uriașă. Este deosebit de dificil atunci când corpul nu poate susține o astfel de sarcină. Organismul se dezvoltă atunci când se află într-o stare de echilibru, iar acest lucru este susținut printr-o alimentație sănătoasă. Corpul se bazează pe acest principiu pentru a funcționa la un nivel optim.

Dacă se confruntă cu orice deficiențe ale nutrienților, este mult mai greu să se obțină claritatea mentală și să se ajungă la starea de meditație. Stabilirea unei diete sănătoase necesită timp, dar există trei elemente esențiale pentru a îți asigura starea pentru o meditație mai atentă.

Crește aportul de grăsimi sănătoase

Creierul este format în cea mai mare parte din grăsime și se bazează pe obținerea unor grăsimi adecvate pentru a funcționa eficient. Creșterea aportului de grăsimi sănătoase îi conferă creierului ceea ce are nevoie pentru a putea funcționa la un nivel mai înalt. Grăsimile de care creierul are nevoie sunt cele saturate, mononsaturate, colesterol, omega-3 și omega-6. Unele dintre cele mai sănătoase și mai gustoase alimente sunt pline de grăsimi bune. Poți începe prin a alege doar trei pe care să le adaugi în mesele zilnice. Încearcă să adaugi o varietate de alimente sănătoase în dietă, cum ar fi somonul sălbatic, avocado, tahini, uleiul de cocos, alunele.

 

Mănâncă alimente fermentate

În nutriția holistică, înțelegem că sistemul digestiv și creierul sunt interconectate. Sistemul digestiv începe în sfârșit să primească atenția pe care o merită în ceea ce privește efectele sale asupra creierului și a sănătății mintale. Când bacteriile rele din intestin sunt într-un număr mai mare decât cele bune, digestia poate fi compromisă. Acest lucru poate duce la o digestie slabă. Când nu nu sunt absorbiți nutrienții, creierul nu funcționează la capacitate optimă deoarece nu primește cantitatea de “combustibil” necesară. Vestea bună este că poți suplimenta bacteriile bune, mâncând mai multe alimente fermentate. Acestea sunt alimente care conțin aceste bacterii benefice și care contribuie la reconstrucția unui sistem digestiv sănătos.

 

Reducerea zaharului 

Prea multă zahăr poate fi dăunător — atât fizic, cât și spiritual. Deseori punem semnul egal între dulciuri și dragoste, creând o scuză suplimentară la componenta emoțională a obiceiurilor noastre alimentare. În plus, zahărul poate duce la oboseală, nervozitate, hiperactivitate, anxietate și depresie — cu atât mai mult un motiv pentru a reduce cantitatea de zahăr pe care o consumi.

Zahărul face ravagii în organism și contribuie la o stare de dezechilibru. Este cel mai bine să elimini complet toate zaharurile rafinate, precum zahărul alb, zahărul brun și siropul de porumb. În schimb, se va pune accentul pe utilizarea zahărului natural în cantități mici, cum ar fi mierea brută sau siropul de arțar.

Sfaturi pentru a renunța la zahăr:

  • Bea smoothie-uri și sucuri din legume verzi pentru a menține corpul mineralizat și energizat. 
  • Dacă te trezești cu o poftă de zahăr, încearcă să respiri adânc și să repeți în minte: „îmi hrănesc trupul, mintea și sufletul cu alimente sănătoase.”

Impactul alimentației asupra sănătății mintale

dsorin | Nutritie | , , ,

Știm că ceea ce mâncăm ne afectează organismul. Dar știai că dieta poate afecta și creierul? Probabil că ai auzit zicala „ești ceea ce mănânci” aplicată sănătății fizice, dar aceeași frază ar putea fi adevărată atunci când vine vorba de sănătatea mintală? Potrivit științei, răspunsul este da.

Iată câteva moduri în care dieta ta contribuie la sănătatea ta mentală:

 

O dietă sănătoasă este esențială pentru dezvoltarea creierului

Menținerea unei diete sănătoase pe parcursul vieții este vitală pentru dezvoltarea creierului. Utilizarea alimentelor de calitate permite corpului să creeze elementele de bază necesare pentru un creier sănătos. Fără aceste componente, dezvoltarea mentală va fi probabil frânată.

Nutrienții încurajează creierul să se dezvolte

Un consum constant de substanțe nutritive esențiale de tip omega-3 și zinc într-o alimentație sănătoasă contribuie la crearea de legături între celulele cerebrale. Acești nutrienți permit creierului să îmbunătățească rezistența și funcțiile cognitive.

În schimb, dacă in alimentația ta utilizezi zahăr în exces, acesta poate avea un efect negativ asupra proteinelor esențiale din creier. Acest lucru împiedică capacitatea creierului de a crea conexiuni și de a îmbunătăți funcția creierului.

 

Mâncarea vă influențează starea de spirit

Creierul și tractul gastrointestinal sunt în relație strânsă. În esență, tractul gastrointestinal trimite continuu mesaje către creier prin neuroemițătoare. Există miliarde de bacterii în tractul gastrointestinal care influențează aceste neuroemițătoare.

Dacă folosesti alimente sănătoase, atunci creezi bacterii „bune” în tractul gastrointestinal care trimite apoi mesaje pozitive către creier.

Dacă consumi alimente nesănătoase, precum zahărul, se creează bacterii „rele”. Acest lucru te poate face sa te simți bine pentru o clipă, dar după te vei simti foarte obosit și nefericit.

 

Hrana are impact asupra anxietății și depresiei

Dr. Ramsey, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea Columbia, argumentează că o dietă săracă este o parte semnificativă a depresiei, despre care Organizația Mondială a Sănătății raportează că este una dintre cele mai mari cauze ale acestei boli printre americani.

Cercetările au sprijinit această declarație. De fapt, studiile arată că oamenii care mențin o dietă adecvată se simt mai fericiți și mai mulțumiți de viață.

Cercetările au arătat, de asemenea, că adaptarea la o dietă mediteraneană sau o dietă DASH poate ajuta pe cei care suferă de anxietate sau depresie. Unele cazuri au arătat chiar că persoanele care încearcă aceste diete nu mai trebuie să ia antidepresive.

Vinovăția și mâncarea

Multe persoane au probleme de alimentație, care sunt diferite de o tulburare a consumului de alimente. O tulburare alimentară este o boală medicală, în timp ce o problemă alimentară este atunci când ai o relație dificilă cu alimentele pe care le consumi.

Sentimentele de vinovăție sunt doar un semn al unei probleme de alimentație. O problemă de alimentație continuă poate provoca sentimente de depresie, anxietate, rușine și alte sentimente negative.

O dietă sănătoasă nu numai că te poate ajuta să lupți împotriva depresiei și a altor tulburări mintale, dar poate, de asemenea, să  impulsioneze starea de spirit, să vă simți mult mai fericit.

 

Îmbunătățirea procesului de meditație prin nutriție

dsorin | Nutritie | , ,

Trăim într-o perioadă în care totul se întâmplă în grabă, avem stări de neliniște și agitație, iar oprirea conștientă prin meditație este o practică care ne ajută să ne relaxăm și să reflectăm asupra lucrurilor importante din viața noastră.

Pentru majoritatea dintre noi însă, liniștirea minții și găsirea unui echilibru poate fi o provocare uriașă. Corpul nostru se dezvoltă armonios atunci când există o stare de echilibru și are o bază solidă de alimente sănătoase. Corpul are nevoie de o nutriție complete pentru a funcționa la un nivel optim. Dacă se confruntă cu deficiențe de nutrienți, poate fi mult mai greu să ajungi la o stare de liniște și calmitate pentru a putea medita.

Stabilirea unei diete sănătoase necesită timp, dar există trei elemente esențiale pentru alimentarea corpului, care ajută la procesul de meditație.

 

Consumul de grăsimi sănătoase

Creierul uman este format în mare parte din grăsime și se bazează pe obținerea unor grăsimi suficiente pentru a funcționa eficient. Creșterea aportului de grăsimi sănătoase oferă creierului ceea ce are nevoie pentru a putea funcționa la un nivel mai ridicat. Grăsimile necesare creierului sunt: omega , omega 6, grăsimile saturate și mononesaturate. Unele dintre cele mai sănătoase și gustoase alimente conțin aceste grăsimi bune. Puteți alege 3 dintre acestea și să le încorporați în mesele voastre zilnice. Încercați să adăugați o varietate de alimente sănătoase în dieta voastră, cum ar fi somonul sălbatic, avocado, tahini, ulei de nucă de cocos, nuci.

Mai multe alimente fermentate

Creierul și intestinul sunt intrinsec legate, microbiomul intestinal are efecte asupra creierului și sănătății mintale. Când bateriile rele din intestine depășesc nivelul optim, digestia voastră poate fi compromisă. Acest lucru poate duce la o digestie necorespunzătoare și în cele din urmă la o pierdere a integrității sistematice a acesteia.

Când nutrienții nu sunt absorbiți, mintea nu este alimentată cum trebuie pentru a fi exploatată în mod optim.

Vestea bună este că puteți realimenta bacteriile bune din intestine prin consumarea alimentelor fermentate, care conțin aceste bacterii benefice și contribuie la reconstruirea sănătății și bunei funcționalități a intestinului. Încercați să adăugați unele dintre aceste alimente în dieta voastră: varză acră, kombucha, chefir, miso, kimchi.

 

Reducerea cantității de zahăr

Prea mult zahăr poate fi dăunător atât fizic cât și mental. Adeseori punem semnul egal între dulciuri și fericire, creând un nivel suplimentar la componenta emoțională a obiceiurilor noastre alimentare.

Consumul de zahăr în exces poate duce la oboseală mentală, nervozitate, hiperactivitate, anxietate și depresie.

Zahărul afectează buna funcționare a corpului și contribuie la o stare de dezechilibru. Este mai bine să eliminați complet zahărul, în schimb accentul se pune pe utilizarea unor cantități mici de zaharuri naturale, cum ar fi mierea sau siropul de arțar.

 

Sugestii pentru eliminarea zahărului din dieta zilnică:

  • Bea smoothieuri și sucuri de legume verzi pentru a ajuta la menținerea corpului mineralizat și energizat.
  • Dacă îți este poftă de ceva dulce, incearcă să respiri adânc și să repeți fraza: “Îmi hrănesc trupul, mintea și sufletul cu alimente sănătoase”.

5 nutrienți importanți pentru creierul tău

dsorin | Nutritie | ,

Îți dorești să îți menții creierul în formă? Un stil de viață sănătos joacă un rol esential în susținerea sănătății optime a creierului.

Cu toată că există cu siguranță mai multe de învățat despre alimentația potrivită pentru sănătatea creierului, știm că o dietă sănătoasă care include multe legume, fructe, cereal integrale, nuci, semințe, pește, grăsimi sănătoase și ierburi, are o contribuție majoră asupra sănătății corpului și creierului.

Dar care sunt cei mai buni nutrienți pentru creier?

Când vine vorba de selectarea nutrienților de top pentru creier, următorii 5 sunt principalii pe care trebuie să îi introduci în alimentația ta:

 

Omega 3

De ce ai nevoie de ei: acizii grași Omega 3 sunt importanți pentru funcționarea optimă a creierului. De fapt, cercetările demonstrează că un acid gras special numit docosahexaenoic (DHA) poate susține funcția cognitivă normală o dată cu înaintarea în vârstă.

Cum îi poți obține: Optează pentru o varietate de pești bogați în omega 3 (somon, hamsii, sardine). Încearcă să integrezi cel puțin 2-3 porții de pește pe săptămână. Caută alimente cu acizi grași sănătoși (in, nuci, chia, semințe de cânepă) pentru a îți crește nivelul de omega 3.

 

Vitamine antioxidante

De ce ai nevoie de ele: Alimentele cu vitamine și minerale antioxidante te pot proteja împotriva stresului oxidativ și a afectării creierului. În timp ce este nevoie de cercetări suplimentare, unele cercetări demonstrează că deficiențele de antioxidanți la adulții mai în vârstă pot agrava deficiența cognitivă.

Cum îi poți obține: respectă-ți cerințele zilnice pentru antioxidanți, alegând mai multe legume și fructe, care pot fi surse excelente de vitaminele antioxidante A și C. Pentru antioxidant vitamina E și seleniu, alegeți nuci și semințe. În acest moment nu este recomandată suplimentarea dietei cu antioxidanți peste nivelurile recomandate ale indiciilor alimentare (RDA).

 

Vitamina B12 și acidul folic

De ce ai nevoie de ele: Lipsa acestor două vitamine poate crește nivelul de homocisteină din sânge, un aminoacid care a fost legat de deficiența cognitivă, potrivit unor cercetări. În plus, experții spun că, deși adesea pot exista modificări ale stării mentale la adulții în vârstă, ar putea fi de fapt o deficiență de vitamina B12.

Cum le poți obține: Alege legume  de culoare verde închis pentru acidul folic, cum ar fi verdeața,  sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles și avocado. Proteinele din plante precum fasolea, mazărea și lintea oferă acid folic. Pentru vitamina B12, totuși, va trebui să alegi  proteinele animale, precum somonul, sardinele, tonul și carnea de vită.

 

Apa

De ce ai nevoie de ea: apa este un nutrient important. De fapt, aproximativ 75 la sută din greutatea creierului tău este apă! Când nu consumi suficientă apă – ca în cazul deshidratării – poate apărea o ușoară deficiență mentală. Și pentru că mulți adulți în vârstă nu îndeplinesc recomandările zilnice pentru apă, sublinierea importanței acesteia în dietă este crucială.

Cum o poți obține: bea mai multă apă, desigur! Dar, uneori, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut, deoarece pe măsură ce îmbătrânim, tindem să ne pierdem senzația de sete. Așadar, să ai întotdeauna la vedere un pahar cu apă, bea un pahar înainte de fiecare masă și gustare sau setează-ți alarmele pe telefon pentru a îți reaminti să bei apă. Apoi, amintește-ți că alimentele bogate în apă, cum ar fi pepene verde, salată, ananas, țelină și castraveți livrează lichide (precum și alte substanțe nutritive care îmbunătățesc creierul).

 

Fitonutrienți

De ce ai nevoie de ei: Dincolo de vitamine și minerale, nutrienții din plante numiți „fitonutrienți” acționează ca antioxidanți și agenți antiinflamatori pentru organism. Uiți unde se află un obiect sau unde a avut loc un anumit eveniment? Aceste informații fac parte din „memoria spațială” și o clasă de fitonutrienți numiți polifenoli (cum este resveratrolul) poate crește performanța memoriei spațiale și poate activa căile neuroprotectoare. În plus, unele cercetări demonstrează că consumul de polifenoli flavonoizi poate susține sănătatea cognitivă!

Cum îl poți obține: Vrei un alt motiv pentru a te bucura de ciocolata neagră și vinul roșu? Anumite componente ale acestor alimente ajută de fapt sănătatea ta, deoarece conțin niveluri ridicate de polifenoli. Poți găsi și alți polifenoli în fructele de pădure – căpșuni, afine și zmeură – precum și în fructe citrice, struguri roșii și ceai.

Ce mai poți face pentru susținerea unui creier sănătos? Fă sport în mod regulat, dormi suficient, gestionează stresul și rămâi conectat social cu cei pe care îi iubești. Într-adevăr, alegerile tale contează atunci când vine vorba de sănătatea ta … asta este evident!

Dieta Ketonică-generalităţi

dsorin | Nutritie | , ,

Dieta keto sau ketogenică este o dietă săracă în carbohidraţi și bogată în lipide, care vă poate ajuta să ardeţi mai eficient grăsimea. Are multe beneficii precum pierderea în greutate, îmbunătăţirea sănătăţii și a performanțelor, după cum arată cele peste 50 de studii efectuate. Este, de asemenea, utilizată şi recomandată de mulţi medici.

 

Ce este dieta ketonică?

“Keto” – vine de la faptul că permite corpului să producă molecule mici de combustibil numite “cetone”. Aceasta este o sursă alternativă de combustibil pentru organism, utilizată atunci când zahărul din sânge (glucoza) este în cantitate mică. Cetonele sunt produse când mâncaţi foarte puţini carbohidraţi (care sunt rapid descompuse în zahărul din sânge) şi numai cantităţi moderate de proteine (excesul de proteine poate fi transformat de asemenea în zahărul din sânge).

Ficatul produce cetone din grăsime. Acestea serversc apoi ca sursă de combustibil pentru tot corpul, în special pentru creier. Creierul este un organ care consumă o cantitate mare de energie în fiecare zi şi nu poate funcţiona doar pe baza grăsimii. Poate funcţiona doar pe glucoză … sau pe cetone.

Când nivelul insulinei devine foarte scăzut, arderea grăsimilor poate creşte dramatic. Acest lucru este minunat dacă încercaţi să slăbiţi, dar există şi alte beneficii mai puţin evidente, cum ar fi scăderea poftei de mâncare şi o cantitate constantă de energie. Acest lucru vă poate ajută să vă menţineţi atenţia şi să vă concentraţi.

Atunci când organismul produce cetone, acesta intră într-o stare metabolică denumită cetoză. Cel mai rapid mod de a atinge acest nivel este postul negru-dar nimeni nu poate repeta asta la nesfârşit. O dietă keto poate fi utilizată pe termen nelimitat, având ca rezultat cetoza.

 

De ce să începeţi o dietă keto? – Beneficii pentru sănătate

 

Pierderea în greutate

Transformarea corpului într-o “maşină de ardere a grăsimilor” poate fi benefică pentru pierderea în greutate. Arderea grăsimilor este semnificativ crescută, în timp ce insulina – hormonul de stocare a grăsimilor – scade considerabil. Acest lucru ajută la pierderea în greutate, fără înfometare. Peste 30 de studii ştiinţifice arată că, în comparaţie cu alte diete, dieta keto duce la pierdea mai eficientă a greutăţii.

 

Controlul apetitului

În dieta keto veţi avea control asupra apetitului. Când corpul arde grăsime 24/7, are acces constant la energia stocată, reducând semnificativ senzaţia de foame. Este o experineţă comună şi studiile o demonstrează. Acest lucru ajută la reducerea senzaţiei de foame şi la pierderea excesului de greutate – aşteaptă până ţi se face foame şi abia atunci mănâncă.

În plus, veţi economisi timp şi bani prin faptul că nu o să mai fiţi nevoiţi să luaţi gustări tot timpul. Mulţi oameni simt nevoia de a mânca doar de 2 ori pe zi (sărind peste micul dejul), iar  alţii doar o dată pe zi.

Controlul zahărului din sânge şi inversarea diabetului de tip 2

Dieta keto ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Este excelent în gestionarea diabetului de tip 2, uneori ducând chiar la o inversare completă a bolii. Acest lucru a fost dovedit de studii. Are sens, deoarece cetonele reduc nivelul de zahăr din sânge, reduc nevoia de medicamente şi reduce impactul negativ potenţial al nivelului mare de insulină.

 

Markerii de sănătate îmbunătăţiţi

Există multe studii care arată că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați îmbunătățesc câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă, incluzând profilul colesterolului (HDL, trigliceride), în timp ce nivelul colesterolului total și LDL sunt de obicei afectate destul de puţin.

 

Energie şi performanţă mentală

Unii oameni apelează la dieta keto pentru creşterea performanţei mentale. De asemenea, oamenii observă o creştere a energiei atunci când sunt în ketoză. Creierul este alimentat de cetone 24/7, un combustibil eficient pentru creier. Prin urmare, ketoza are ca rezultat un flux continuu de combustibil la nivelul creierului, evitând astfel problemele cu care se confruntă când nivelul zahărului este ridicat. Acest lucru conduce la îmbunătăţirea concentrării şi o claritate mentală îmbunătăţită.

 

Un stomac mai calm

Dieta keto poate avea ca rezultat un stomac mai calm, mai puţin balonat, puţine crampe şi dureri, adesea ajutând la ameliorarea simptomelor IBS. Pentru unii oameni, acesta este cel mai important beneficiu, putând fi obţinut chiar după 1-2 zile de dietă.

Cresterea rezistentei fizice

Dieta keto poate duce, teoretic, la creşterea rezistenţei fizice datorită accesului rapid la cantităţile mari de energie din depozitele de grăsimi. Un alt potential beneficiu îl reprezintă reducerea procentului de grăsimi corporale. Această reducere a greutăţii corporale este valoroasă pentru o serie de sporturi competitive, inclusiv pentru sporturile de anduranţă.

 

Epilepsie

Dieta keto este o terapie medicală dovedită şi adesea eficientă folosită încă din anii 1920 pentru epilepsie. În mod normal, aceasta a fost folosită în primul rând pentru copii, dar în ultimii ani aceasta se aplică şi la adulţi.

Folosirea dietei keto pentru epilepsie poate permite persoanelor bolnave să ia mai puţine medicamente antiepileptice, sau chiar deloc, Acest lucru poate reduce efectele secundare ale medicamentelor şi, astfel, poate spori performanţa mentală.

5 super alimente de primăvară

dsorin | Nutritie | ,

Așa cum cei mai mulți dintre voi știu deja, sunt pasionat de nutriție și, în calitate de medic, lucrez la un program de autocontrol al greutăţii bazat în primul rând pe o alimentație sănătoasă, care pornește de la conștientizarea faptului că alimentația corectă are multiple beneficii, pornind de la controlul greutății până la îmbunătățirea stării de spirit. Pentru că a venit primăvara și au început să apară legumele și verdețurile românești, m-am gândit să vă vorbesc despre 5 legume care sunt, de fapt, adevărate super-alimente, cu multiple beneficii.

 

Spanacul

Spanacul este cunoscut ca fiind una dintre cele mai sănătoase legume, deoarece are foarte multe substanțe nutritive, fiind extrem de bogat în fier, și ca atare bun pentru a ameliora natural anemia. Spanacul este, de asemenea, plin de antioxidanți, care pot reduce riscul de boli cardio-vasculare cronice și hipertensiune arterială.

Antioxidanții care se găsesc în spanac, denumiți beta-caroten și luteină, au fost legați de reducerea riscului de a dezvolta boli neoplastice.

Spanacul este, de asemenea, excelent pentru pierderea în greutate.

Morcovii

Morcovii sunt bogați în beta-caroten, acel antioxidant care dă morcovului culoarea portocalie. Acest antioxidant se transformă, în organism, în vitamina A, vitamină ce previne apariția cancerului. Deoarece alături de vitamina A, morcovii conțin o concentrație mare de vitamina C, vitamina K și potasiu, aceștia ajută la reducerea apariției unor anumite tipuri de cancer, mai exact de plămân și prostată, putând fi folosiți și pe post de adjuvanți în tratarea acestor tipuri specifice de neoplastii.

Sfecla

Sfecla roşie este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, conținând vitamine şi minerale, de la  întregul complex de vitamine B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf şi până la fier. În plus, sfecla este cunoscută ca adjuvant în afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare și digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. Sfecla roşie este unul dintre alimentele cele mai complexe, demonstrându-se ştiinţific că ajută în lupta împotriva cancerului şi a altor afecţiuni.

Usturoi

Usturoiul a fost folosit ca planetă medicinală timp de secole, fiind bine cunoscut pentru beneficiile sale vindecătoare. Acesta contine alicină, un compus puternic care acţionează ca antibiotic şi ajută la vindecarea infecţiilor cutanate. Usturoiul ajută la scăderea nivelului de trigliceride din sânge, care scade nivelul zahărului din sânge și, ca rezultat scade riscul apariției bolilor cardiovasculare. S-a descoperit, de asemenea că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria şi inflamarea învelişului inimii.

Urzica

Banala urzică, plantă care se găseşte din abundență în piețele autohtone primăvara, este folosită de sute de ani ca plantă medicinală, fiind bogată în minerale şi vitamine. Urzicile sunt, în primul rând, o sursă de proteine, fier, siliciu, magneziu şi potasiu. Urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, fiind  bogate în vitaminele B2, K, C şi betacaroten. Datorită conţinutul crescut de fier şi magneziu, urzicile sunt adjuvante de încredere în combaterea și tratarea anemiilor. De asemenea, consumul de urzici ajută la întărirea sistemului imunitar.

Acum este momentul perfect pentru a beneficia din plin de toate aceste beneficii din natură, deoarece alimentele alese în funcție de sezon, sunt adevarate medicamente.

Vrei să-ți îmbunătățești sănătatea? Schimbă-ți perspectiva

dsorin | Nutritie | , , , , , , ,

Corpul tău este o mașinărie impresionantă, care funcționează automat. Fiecare organ, fiecare vas de sânge, fiecare celulă lucrează fără oprire pentru a te menține în viață. Nici măcar nu trebuie să depui vreun efort conștient pentru ca inima să pompeze sânge în tot corpul, plămânii să mențină respirația sau stomacul să digere mâncarea.

Însă tocmai această discreție a organismului ne face să nu luăm în seamă activitatea viscerelor, poate chiar să-i ignorăm importanța. Mâncăm alimente care cresc nivelul de colesterol, exagerăm consumul de alcool, îndurăm niveluri prea mari de stres, petrecem ore în șir în fața televizorului și sacrificăm, în schimb, ore de somn. Cu timpul, fiecare dintre aceste comportamente își lasă amprenta asupra organismului tău, asupra mecanismului acela impecabil care încă îi fascinează pe oamenii de știință.

Deciziile pe care le iei referitor la comportamentul alimentar, la felul în care răspunzi la factorii de stres și numărul de ore de somn pe care ți le oferi au o influență puternică asupra funcționării corpului tău și, dacă aceste decizii sunt greșite, atunci corpul tău va avea de suferit. Un mod de viață care agresează organismul va duce, după o perioadă de timp, la rezultate dintre cele mai neplăcute: oboseală cronică și chiar boli.

Dacă ești conștient că ai un astfel de comportament greșit față de corpul tău și vrei să îl schimbi, e posibil să fi observat deja cât de greu este să renunți la obiceiurile vătămătoare. Îți propui să slăbești 10 kilograme, să bei mai puțin alcool și să dormi mai mult, dar dacă motivația ta nu este cea potrivită, e posibil să revii mult prea ușor la vechile obiceiuri. E mai dificil să obții niște rezultate importante atunci când miza se limitează la a pierde câteva kilograme sau la a dormi o oră în plus.

Așa că îți propun să te lași inspirat de binecunoscuta expresie a americanilor, Think big! și să muți perspectiva într-un loc de unde… te poți vedea mai bine.

 

Primești un singur corp. Ai grijă de el

Asta-i afacerea. Primești un singur corp, o singură viață. De tine depinde cum o trăiești.

Încearcă să-ți schimbi perspectiva și să renunți la gândul că trebuie să pierzi niște kilograme doar ca să arăți mai bine în costumul de baie. Gândește-te că trebuie să faci tot posibilul pentru ca mașinăria aceasta fascinantă care este corpul tău, unicul tău corp, să funcționeze perfect cât mai mult timp.

 

Ține minte că fiecare decizie pe care o iei – de la mâncarea pe care o pui în farfurie sau pe care o comanzi la restaurant, până la numărul de ore pe care le petreci dormind – te poate ajuta sau îți poate face rău.

De ce ai vrea să-ți faci rău? De ce ai vrea să-ți chinui corpul cu mâncare plină de colesterol? De ce ai prefera să-ți petreci ziua într-o agitație continuă, bând cafea după cafea, în loc să îți oferi câteva momente în care să te destinzi în parc?

Atunci când începi să te concentrezi pe a-ți crește energia și a-ți îmbunătăți tonusul, îți va fi mai ușor să iei decizii bune. Iar când vei fi luat suficiente decizii bune, vei observa că miracolul deja s-a petrecut, și corpul tău a redevenit o mașinărie fără cusur.

Controlul nutriţiei prin gândirea pozitivă

dsorin | Nutritie | , , , , ,

Relația ta cu hrana se poate defini ca  suma totală a gândurilor și sentimentelor tale despre ceea ce mănânci. Această relație cu alimentele este la fel de profundă și revelatoare ca oricare alta.

 

Să luăm drept exemplu o farfurie cu paste, pui și salată.

O femeie care dorește să piardă în greutate ar putea vedea în farfurie calorii și grăsimi. Ea răspunde favorabil salatei sau puiului, dar va privi pastele cu frică. Însă un atlet care încearcă să câștige masă musculară ar putea să se uite la aceeași farfurie și să vadă proteinele. Se va concentra pe carnea de pui și va uita de celelalte alimente.

Un vegetarian ar putea vedea imaginea dezgustătoare a unui animal mort și nu ar atinge nimic de pe farfurie. Un crescător de pui, pe de altă parte, ar fi probabil mândru să vadă o bucată bună de carne.

Cineva care încearcă să vindece o boală prin dietă ar vedea fie medicamente potențiale, fie otrava potențială. Un om de știință care studiază conținutul de nutrienți din produsele alimentare ar vedea o colecție de substanțe chimice.

Ceea ce este uimitor este că fiecare persoană din exemplul de mai sus va metaboliza aceeași masă destul de diferit ca răspuns la gândurile sale unice. Cu alte cuvinte, ceea ce crezi și simți despre un aliment poate determina valoarea nutrițională a acestuia și efectul asupra greutății tale corporale la fel de mult ca nutrienții reali.

 

Cum se hrăneşte creierul tău

Autostrada informațională a creierului, a măduvei spinării și a nervilor este ca un sistem telefonic prin care mintea comunică cu organele digestive.

Să zicem că ești pe cale să mănânci un cornet cu înghețată. Noțiunea și imaginea înghețatei apar în centrul superior al creierului, cortexul cerebral. De acolo, informațiile sunt transmise electrochimic sistemului limbic, care este considerat partea inferioară a creierului.

Sistemul limbic reglează emoțiile și funcțiile fiziologice cheie, cum ar fi foamea, setea, temperatura, comportamentul sexual, ritmul cardiac și tensiunea arterială. În cadrul sistemului limbic există o colecție de țesuturi numită hipotalamus, care realizează conexiunea dintre sistemul nervos și glandele endocrine. Cu alte cuvinte, hipotalamusul transformă informațiile senzoriale, emoționale și pe cele primite de la creier în răspunsuri fiziologice.

Dacă aroma înghețatei este cea preferată, să zicem ciocolata, și o consumi cu multă plăcere, hipotalamusul va modula această intrare pozitivă prin transmiterea de semnale de activare prin intermediul fibrelor nervoase către glandele salivare, esofag, stomac, intestine, pancreas, ficat și vezica biliară. Digestia va fi stimulată și vei arde caloriile mai eficient.

Dacă te vei simți vinovat în ceea ce privește consumarea înghețatei, hipotalamusul va percepe asta ca pe un factor de stres și va transmite semnalele corespunzătoare către sistemul nervos autonom. Acesta inițiază răspunsuri inhibitoare în organele digestive, ceea ce înseamnă că vei consuma înghețată, dar nu o vei metaboliza complet, ci va rămâne în sistemul digestiv mai mult timp. Lucrul acesta poate diminua populația de bacterii intestinale sănătoase și poate crește eliberarea de subproduse toxice în sânge. Mai mult, semnalele inhibitorii din sistemul nervos pot scădea eficiența de ardere a caloriilor prin creșterea insulinei și a cortizolului, ceea ce ar determina o creştere în greutatea corporală.

Deci, ceea ce gândești despre mâncarea pe care o consumi poate deveni realitate prin intermediul sistemului nervos central.

 

Ai putea mânca cea mai sănătoasă masă de pe planetă, dar dacă ai gânduri toxice, digestia alimentelor tale se reduce, iar metabolismul tău de stocare a grăsimilor se poate dezechilibra.

De asemenea, poţi mânca o masă echilibrată nutriţional, dar dacă poziţionarea ta faţă de alegerea făcută nu este cea potrivită, puterea nutritivă a alimentelor va creşte.

Importanţa nutriţiei

dsorin | Nutritie | , , , , , , , , , ,

Faptul că avem o prezenţă fizică certă în această lume ne îndreptăţeşte să ne gândim foarte serios din ce suntem formaţi, cum putem să optimizăm construcţia noastră fizică, cum putem să influenţăm uzura evidentă a corpului nostru pe măsură ce trec anii, cum putem să creştem performanţele noastre.

Prin aceste întrebări a crescut interesul meu pentru nutriţie , pentru hrană.

Până în secolul XVIII , noţiunile despre hrană şi nutriţie  nu aveau nici un fundament fiziologic şi de abia din secolul XIX , prin progresul chimiei  s-a ajuns la o bază ştiinţifică a nutriţiei.

Actul alimentar este un act psihosocial  şi este influenţat major de obiceiurile regionale deprinse de obicei din familie, de interdicţiile religioase sau curentele filozofice.

Toate schimbările majore din ultimii 100 de ani şi în special din ultimii 30 de ani mi-au atras atenţia despre importanţa nutriţiei în funcţionarea noastră optimă, în condiţiile în care avem nevoie de performanţă fizică zilnic.

Noţiuni de flexibilitate metabolică, post intermitent, suplimentare calitativă, erau necunoscute în urma cu 30 de ani, motiv pentru care ultimele studii ştiinţifice au fost primite la început cu reticenţă.

Acum însă, prelungirea duratei de viaţă , intensitatea activităţii fizice şi intelectuale ne îndreaptă spre cunoaşterea şi modificarea modului în care ne hrănim .

Schimbarea compoziţiei alimentelor, mai precis scăderea calităţii lor, cele peste 30000 de substanţe noi apărute pe pământ în ultimii 100 de ani şi care se regăsesc în hrana noastră ne obligă să fim mult mai atenţi la ce mâncăm , cum mâncăm şi chiar şi când mâncăm.  Presiunile din marketing au ajuns să influenţeze dramatic cantitatea dar şi programul alimentaţiei noastre ducând la o creştere accelerată a bolilor cronice şi degenerative.

Lucrez cu un program integrat de autocontrol al greutăţii de peste 20 de ani cu rezultate foarte bune inclusiv în păstrarea nivelului energetic al pacientului.

Din experienţa ultimilor ani, pot spune că nutriţia este unul din domeniile în care noutăţile şi schimbările demonstrate ştiinţific apar cu o viteză de neimaginat în secolul trecut şi ne obligă la informare şi o adaptare continuă şi extrem de rapidă.