Silva Ultramind ESP, moștenirea lui Jose Silva

dsorin | Silva Ultramind | ,

O cameră de citit gândurile, extraterestră, focalizează pe un tată american de origine mexicană, din Laredo, Texas. Depistează o furtună de impulsuri electrice în mintea lui obișnuită cu depanarea radio.

Am copii cu aceeași mamă, care învață cu aceiași profesori, cresc în aceleași condiții, iar eu îi hrănesc și îi iubesc fără să fac diferențe. Cum se face că nu performează la fel la școală? Acesta a fost începutul unei frumoase și lungi conversații cu Computerul Universal.

Din 1944 până în 1953 a lucrat cu copiii lui. Apoi, până în 1963, a lucrat cu 39 de subiecți de cercetare. Rezultatele obținute au fost uimitoare, reușind cu toții să se relaxeze, să obțină rezultate mai bune la activitățile academice, dar mai ales să-și dezvolte abilitățile intuitive.

Pas cu pas a construit un curs de 48 de ore prin care învăța cursanții să se destindă în mod controlat, la voință. Apoi a construit algoritmi mentali prin care a accelerat reprogramarea personală înspre binele și folosul cursantului.

Cursul s-a dezvoltat și a crescut ca Prâslea cel Voinic și s-a răspândit peste 7 mări și 7 țări. Acum sunt peste 10 milioane de absolvenți în mai bine de 100 de țări.

Scopul declarat a fost să-i pună în contact cu Computerul Universal, cu care Jose Silva însuși era în contact. Un fel de bază de date universală, plină cu toate informațiile cunoscute sau încă necunoscute.

Rețeta prin care poți să înveți să meditezi și să te conectezi cu sfătuitorii divini, fără nicio conotație religioasă, a dus la un număr nesfârșit de dovezi și experiențe împărtășite.

Cornul abundenței mentale, creativității și stării de bine se revărsa în viața oricărui cursant care învațase algoritmii mentali, îi repeta și îi aplica ori de câte ori avea nevoie. Uimitor, toate aceste efecte apăreau fără prezența instructorului care predase cursul.

Dezideratul autonomiei și al rezultatelor reproductibile fusese atins.

Timp de peste 30 de ani Metoda Silva a fost predată celor care doreau să-și cunoască manualul de utilizare a propriului creier.

Dovezile despre beneficiile multiple pe care tehnicile învățate le aduceau practicanților erau nenumărate.

După cum însuși Silva spunea, ne naștem cu un computer ultra performant, dar nimeni nu ne oferă manualul de utilizare. De abia în zilele noastre computerele de IA reușesc să se apropie de puterea de procesare a creierului nostru.

“Niciun om nu a fost cu adevarat măreț fără inspirație divină” (Cicero, anul 50 îen)

“Există o divinitate care dă forma sfârșitului nostru,

Că soarta ni-i de Dumnezeu croită,

Oricât ne-am strădui s-o peticim.” (William Shakespeare, sec al XVII-lea)

Jose Silva ajunsese la 82 de ani, iar cei din jurul lui, familie și colaboratori, începuseră să-i sugereze din ce în ce mai des să upgradeze cursul.

Egregorul informațional, foarte activ dupa anii ’90 , impunea o concentrare a informațiilor și o actualizare a tehnicilor.

În ultimii 2 ani de viață a agregat toată informația și a formatat-o în ceva mai mult decât o metodă (Metoda Silva). A creat un sistem, Sistemul Silva Ultramind ESP.

A construit și experimentat o tehnică prin care utilizează frecvența delta, supranumită fereastra sufletului, fiind prima și ultima frecvență înregistrată de electroencefalograf în viața oricărui om.

A comprimat cele 48 de ore de curs în 20 de ore intense, oferind tehnici de antrenare a intuiției, de găsire a scopului în viață și de accelerare a dorințelor.

Sistemul Silva Ultramind ESP își găsește locul în inspirarea oricărei persoane, rezolvând situații legate de sănătate, relații sau afaceri. Precondițiile sunt simple și foarte ușor de urmat: frecvența alfa, pornirea motoarelor cu dorință, încredere și așteptare, algoritmii simpli, deja dovediți.

Reprogramarea mentală este mult mai ușor de făcut pe terenul fertil al unui creier relaxat și inundat de starea de bine.

În fiecare zi, din toate punctele de vedere, totul este din ce în ce mai bine. Această frază a fost inspirată de Emile Coue, farmacist și psiholog francez. Și cum ar adăuga și Jose Silva: Chiar așa și este!

Sistemul Silva Ultramind ESP îți dă manualul de trăire a vieții. Folosește-l.

 

 

 

 

O tehnică simplă care te ajută să visezi lucid

dsorin | Silva Ultramind | , , ,

Cum sunt visele tale? Încețoșate? Confuze? Aproape imposibil de amintit?

Imaginează-ți că există o metodă simplă prin care poți prelua controlul viselor, le poți transforma în imagini clare, detaliate și intense, deschizând astfel un canal direct de comunicare cu propriul tău subconștient.

Ai vrea să devii stăpânul universului tău oniric și să obții, în somn, aceleași rezultate la care ajungi după sesiunile de meditație mindfulness?

Înseamnă că ești gata să experimentezi visarea lucidă, o abilitate disponibilă oricui, care trebuie doar exersată și care te va ajuta să-ți înfrunți temerile și anxietățile, să-ți îmbunătățești concentrarea și să-ți dezvolți creativitatea.

 

Ce este visarea lucidă?

Visarea lucidă este abilitatea de a-ți observa și chiar controla visele într-o manieră conștientă.

Practic, un vis este lucid atunci când visezi și ești conștient de faptul că visezi. Starea de luciditate din timpul unui astfel de vis îți permite să experimentezi senzații autentice pe care cu greu le poți deosebi de realitate.

În timpul unui vis lucid poți manipula personajele pe care le întâlnești, mediul sau evenimentele, poți călători unde vrei, chiar și în timp, poți zbura peste munți, poți vizita alte planete sau te poți transforma în orice dorești.

Visarea lucidă îți oferă ocazia să cucerești imposibilul pentru că în acest univers creat de propriul tău creier nu ești constrâns de nicio lege a fizicii. Este un mediu sigur în care interacționezi direct cu sinele tău interior, îți poți depăși temerile, vindeca traumele, spori creativitatea și chiar medita.

 

Visarea lucidă este dovedită științific

Referințe la visele conștiente pot fi întâlnite în vechile scrieri ale unor filozofi greci precum Aristotel, iar primii budiști erau familiarizați cu practica visării lucide.

De-a lungul timpului, numeroși oameni de știință și-au descris propriile experiențe cu visele lucide, iar în secolul XIX, savantul Marie-Jean-Léon, Marquis d’Hervey de Saint Denys a publicat o lucrare intitulată „Visele și căile de a le îndruma; observații practice”, sugerând pentru prima dată faptul că toți oamenii au această abilitate.

Studii recente desfășurate de mai multe echipe de cercetători din cadrul Clinicii de Neurologie a Universității din Frankfurt arată o creștere importantă a activității creierului în timpul stării de visare conștientă.

Astfel, o electroencefalogramă a înregistrat frecvențe ale undelor cerebrale de până la 40 Hz, acestea fiind asociate unei activități mentale crescute, mult peste frecvențele specifice stării normale de somn (4-7 Hz). Datele obținute în studiul „Lucid dreaming: a state of consciousness with features of both waking and non-lucid dreaming” (Voss, et al., 2009), au arătat că visarea lucidă este o stare hibridă a conștiinței, diferită atât de starea de veghe, cât și de somnul REM.

O altă descoperire indică faptul că visele lucide pot fi induse prin stimularea electrică inofensivă a creierului în timpul somnului („Induction of self awareness in dreams through frontal low current stimulation of gamma activity”, Voss U, Holzmann R, Hobson A, et al., 2014).

 

O tehnică simplă de experimentare a viselor lucide

Trebuie să-ți spun de la început că pentru a-ți manipula visele ai nevoie de antrenament. E drept că visarea lucidă este la îndemâna oricărei persoane, dar pentru a accesa această stare, creierul trebuie să învețe ce să facă.

Tehnica pe care o voi detalia mai jos se numește WILD (Wake Induced Lucid Dreaming, adică un vis lucid inițiat în starea de veghe).

Pasul 1: Amintește-ți ce ai visat

Este esențial să-ți amintești ce ai visat în timpul nopții. Cu cât reușești să reții mai multe detalii, cu atât mai ușor îți va fi să ai vise lucide.

De aceea, ai nevoie de un jurnal de vise. Ține un carnețel și un pix lângă pat, și notează-ți visele cât de amănunțit poți, imediat ce te trezești. E important să faci asta înainte să te dezmeticești complet.

Totuși, se poate întâmpla să nu-ți amintești nimic. În general, intensitatea viselor este mai mare spre dimineață, însă dacă ai ieșit din etapa somnului paradoxal (REM) înainte să te trezești, este posibil să nu reții niciun vis.

Setează alarma ceasului cu o oră mai devreme dimineața, sau la diverse ore de-a lungul nopții, ca să descoperi perioadele de timp în care atingi faza somnului REM. Poate afli că îți amintești ce ai visat doar atunci când te trezești la 2:15 AM. În cazul acesta, va trebui să te obișnuiești să te trezești la ora respectivă pentru a-ți nota visul.

Pasul 2: Testează realitatea în timpul zilei

Sună puțin bizar, dar principiul este simplu: dacă îți formezi obiceiul de a testa realitatea în stare de veghe, vei face același lucru și în timp ce visezi. Adu-ți aminte că visul lucid este un vis în care ești conștient că visezi.

 

Cum poți testa realitatea?

Încearcă să sfidezi legile fizicii apăsându-ți palma cu un deget, sau încearcă să miști un obiect prin puterea minții. Repetă testul o dată sau de două ori pe zi și spune-ți, de fiecare dată, că motivul pentru care nu ai reușit să treci degetul prin palmă sau să miști obiectul prin puterea minții este că nu visezi, ci te afli în realitate.

Pasul 3: Înainte să adormi, setează alarma ceasului după 4-5-6 ore, sau la ora la care ai aflat la pasul 1 că îți poți aminti ce ai visat.

Pasul 4: Când sună alarma și te trezești, nu te mișca. Relaxează-te și repetă-ți afirmația că vei deveni lucid în vis.

Poți spune ceva de genul „Voi fi conștient că visez”, sau o frază similară, în timp ce te concentrezi pe respirație. Vei începe în curând să experimentezi halucinații hipnagogice, adică diverse iluzii optice sau auditive perfect normale, care apar în timpul tranziției de la starea de veghe la somn. Rămâi relaxat, nu încerca să interacționezi cu imaginile sau suntele hipnagogice și amintește-ți că vei fi conștient că visezi.

Pasul 5: Când imaginile se stabilizează și devin mai clare, te poți închipui (la persoana I) interacționând cu acestea. Acesta este momentul în care începe visul lucid. Dacă experimentezi înaintea, în timpul sau după visul lucid o stare de paralizie în somn, rămâi calm și concentrează-te în continuare pe respirație.

Ştii care este legătura dintre ştiinţă şi mindfulness?

dsorin | Doctor Sorin, Silva Ultramind | , , , ,

Numeroase studii confirmă că meditația produce schimbări pozitive de durată în creier

Știi câte studii despre meditația mindfulness s-au făcut între anii 1995 și 1997? Unul singur.

Însă în perioada 2013-2015 numărul acestora a crescut la 216. Asta se întâmpla după ce Gaëlle Desbordes, cercetătoare în neuroștiință în cadrul Universităţii de Medicina Harvard a descoperit, în 2012, că învățarea meditației remodelează la propriu creierul, ducând la schimbări durabile ale funcționării neurale.

Interesul oamenilor pentru practicarea meditației a sporit și el, în paralel cu atenția acordată de oamenii de știință, iar astăzi cercetările confirmă faptul că pacienții care suferă de depresie, durere cronică și anxietate pot beneficia de pe urma unui program de meditație mindfulness.

 

Meditația produce schimbări de durată în creierul pacienților care suferă de depresie

Chiar în momentul de față, Desbordes explorează efectele meditației asupra pacienților care suferă de depresie, mai exact felul în care practicarea tehnicilor de mindfulness concentrează mintea asupra prezentului și rupe cercul gândurilor sterile despre trecut și viitor.

Despre capacitatea de a fi în momentul prezent se cunoaște deja faptul că este un element-cheie al plăcerii. Practicienii experimentați ai tehnicilor de meditație mindfulness vor confirma faptul că e mult mai ușor să găsești plăcere în viață atunci când ești cu adevărat prezent. În 2019, când se va încheia studiul, poate vom avea suficiente dovezi și explicații științifice pentru acest efect spectaculos.

Din punct de vedere neurobiologic, meditația cu mindfulness dezactivează rețeaua modului implicit a creierului, adică regiunile care de obicei rămân active atunci când mintea pare să facă excursii în trecut sau viitor, preocupându-se de tot felul de probleme reale sau imaginare, logice sau absurde. Dacă ne aflăm într-o situație de viață și moarte, atunci rețeaua modului implicit trebuie să rămână activă. Însă când încercăm să fim fericiți, excursiile minții nu sunt prea utile, generând în schimb anxietate și depresie.

 

Tehnicile de meditație te ajută să-ți antrenezi mușchiul conștienței

În S.U.A., cursurile de mindfulness (deocamdată, singurul echivalent în limba română pentru acest termen ar fi „vigilență”, dar o să folosim în continuare cuvântul în limba engleză, pentru că deja a devenit familiar) se țin în cele mai diverse locuri, de la școli până la închisori sau în cadrul armatei. Din ce în ce mai multe instituții încearcă să ofere oamenilor modalități eficiente de a face față stresului, iar meditația mindfulness primește mereu un feedback pozitiv.

Practicienii experimentați recunosc că poți întâmpina provocări atunci când vrei să incluzi meditația mindfulness în viața ta. E nevoie de consecvență pentru că efectele sunt din ce în ce mai evidente în timp, și e nevoie de disciplină pentru a-ți antrena mintea să se întoarcă la momentul prezent.

Șocant, dar adevărat, rezultatele unui studiu din 2014 au dezvăluit faptul că mulți oameni ar prefera să-și aplice electroșocuri decât să rămână singuri cu gândurile lor, iar un alt studiu a descoperit că majoritatea oamenilor găsește foarte dificil să se concentreze pe „acum”. Nu este o raritate ca începătorii în meditația mindfulness să adoarmă în timpul practicii, să se lupte cu gândurile incomode sau să devină neatenți. De aceea adpeții recomandă ca, măcar la început, inițiatul în practica meditației să lucreze cu un grup sau cu un instructor.

Positive Mindset – Învață cele mai eficiente tehnici de meditație – Seminar intensiv

dsorin | Silva Ultramind | , , ,
Doctor Sorin şi Insitutul de Neuroştiinţă şi Mindfulness lansează POSITIVE MINDSET, un concept inovator de dezvoltare personala şi mindfulness, privind BAZELE MEDITATIEI şi tehnicile specifice ale acesteia prin care poţi renunţa la dependenţe, poţi grabi ameliorarea vindecării şi atinge obiectivele dorite.

Probabil că știi deja: dacă ți-ai putea controla gândurile mai bine, viața ta ar fi mai productivă și ar căpăta mai mult sens. Te-ai putea concentra asupra sarcinilor zilnice, ai găsi mai ușor soluții și ți-ai atinge obiectivele fără efort. În plus, liniștindu-ți mintea vei scăpa de anxietate și stres, vei avea un somn mai odihnitor și memoria ți se va îmbunătăți.

Practic, singurul lucru care stă în calea fericirii tale este faptul că nimeni până acum nu ți-a dezvăluit metodele prin care poți deveni stăpânul propriei minți.

 

Institutul de Neuroștiință și Mindfulness vine în ajutorul tău cu un proiect nou, special conceput pentru cei dornici să își găsească echilibrul interior, în care îți vor fi predate tehnicile specifice de meditație.

 

POSITIVE MINDSET este un seminar intensiv de practică a meditației. În cadrul acestuia vei afla în primul rând principiile și bazele meditației, apoi vei fi inițiat în tehnicile punctuale de meditație care te vor ajuta să îți atingi obiectivele, să renunți la dependențe și să gestionezi ameliorarea afecțiunilor fizice sau de natură psihologică.

Vei fi instruit în arta conectării la sinele tău și vei afla care sunt instrumentele mentale de care ai nevoie pentru a-ți controla gândurile și pentru a scăpa de obiceiurile dăunătoare. Deasemenea, vei primi informațiile necesare pentru a-ți putea îmbunătăți funcționarea creierului prin nutriție.

CÂND?

Sâmbătă, 4 August, între orele 10:30 și 17:00.

>UNDE?

Hotel Minerva (Strada Gheorghe Manu, nr 2-4, sector 1, Bucuresti).

CINE?

 Seminarul este susținut de Doctor Sorin, medic specialist în chirurgie și ortopedie pediatrică, specializat în optimizarea stării de sănătate prin nutriție, sistemul Silva Ultramind, Terapia Bowen și terapie prin hipnoză.

CÂT?

 Preț Early Bird 220 lei, cu codul PROMO130 (valabilitate 1-4 August).

Preț întreg 350 lei, dacă achiți cash la locul evenimentului.

Atenție! Locurile sunt limitate. Transformarea vieții tale începe acum, așa că grăbește-te să-ți rezervi un loc la primul seminar Positive Mindset, cel mai nou proiect dezvoltat de Institutul de Neuroștiință și Mindfulness.

14 simptome care-ți spun dacă ești afectat de stres

dsorin | Silva Ultramind | , , , , ,

Ai dureri de cap? Nu poți să dormi? Te-ai îngrășat? Ai indigestie?

Sansele ca vreunul dintre simptomele enumerate să-ți fi dat de furcă în ultimii ani sunt foarte mari. Dacă ai consultat un medic iar problemele tale încă nu și-au găsit o rezolvare, e posibil să fi primit un diagnostic greșit. Asta nu pentru că suferi de vreo maladie extrem de rară, ci din contră, pentru că motivul din spatele suferinței tale este unul extrem de comun și ușor de trecut cu vederea.

Stresul.

Toată lumea vorbește despre stres în societatea modernă. Aproape că nici nu-i mai percepem impactul real asupra noastră. De obicei punem pe seama lui oboseala sau lipsa de concentrare, însă stresul care-ți afectează psihicul o perioadă îndelungată are efecte negative asupra sănătății și calității vieții tale. Stresul prelungit poate slăbi sistemul imunitar al organismului și poate produce simptome echivalente cu efectele hipertensiunii arteriale.  Stresul nu trebuie ignorat, ci înțeles. Pentru a-l putea gestiona corect, trebuie să înțelegi mecanismele prin care stresul îți afectează organismul.

 

De ce este periculos stresul?

În mod normal, atunci când creierul percepe o amenințare, transmite corpului semnalele necesare pentru a-l pregăti să răspundă la situația critică. Sistemul nervos este activat, iar glandele renale eliberează în sânge adrenalină și cortizol.  Ritmul cardiac, respirația, tensiunea arterială și metabolismul sunt astfel accelerate și ești pregătit să acționezi. Când amenințarea dispare, corpul se întoarce la starea relaxată.

Dezechilibrul intervine însă atunci când, dintr-un motiv sau altul, nu reușești să elimini emoțiile negative generate de situația critică și rămâi într-o stare de încordare care, în timp, îți poate afecat sănătatea.

 

Simptome ale stresului prelungit

Tensiune arterială:

Stresul poate crește tensiunea arterială prin constricția temporară a vaselor de sânge și accelerarea ritmului cardiac. În timp, lucrul acesta îți poate afecta sănătatea.

 

Pofte alimentare:

Când ești stresat, ți-e mult mai greu să reziști poftei de dulciuri sau mâncăruri grase. Asociezi consumul acestora cu plăcerea și încerci să-ți satisfaci nevoile emoționale mâncând. 

 

Creșterea în greutate:

Cercetările au arătat că, atunci când stresul și nivelul de cortizol sunt ridicate, organismul încurajează de fapt depozitarea grăsimilor, în special în zona abdomenului inferior. Grăsimea de burtă (grăsimea viscerală), crește rezistența organismului la insulină, ceea ce înseamnă că glucoza începe să se acumuleze în sânge.

 

Boli de inimă:

S-a descoperit că boala coronariană este semnificativ mai frecventă la persoanele supuse stresului cronic. Stresul sever crește riscul unui atac de cord. 

 

Insomnia:

Stresul provoacă hiperexcitabilitate nervoasă, care tubură echilibrul dintre somn și veghe.  

 

Dureri de cap și migrene:

Adrenalina și cortizolul eliberate de organism ca răspuns la stres pot provoca modificări vasculare, care te pot lăsa cu dureri de cap sau migrene. Acestea mai pot fi cauzate, de asemenea, și de fluctuațiile induse de stres în neurotransmițătorii precum serotonina și endorfinele.

 

Probleme de memorie:

Rezultatele unor studii arată că stresul cronic afectează memoria spațială, cea care te ajută să-ți reamintești locurile și să faci referire la obiecte. În plus, a mai fost descoperită și o legătură între creșterea cortizolului și dificultatea de a forma amintiri noi.

 

Căderea părului:

S-a dovedit că stresul acut poate declanșa două tipuri de afecțiuni care duc la pierderea părului: telogen efluvium și alopecia areata. În plus, stresul poate contribui la boala numită trichotillomania, care face oamenii să-și smulgă părul din cap.

 

Naștere prematură:

Stresul crește șansele unui travaliu prematur, iar nivelurile ridicate de stres pot afecta chiar dezvoltarea creierului fătului.

 

Probleme cu stomacul:

Stresul poate provoca sau agrava senzația de arsură în stomac, crampele și diareea. De asemenea, sindromul intestinului iritabil e considerat un efect al stresului.

 

Modificări ale țesutului cerebral:

Stresul prelungit poate scădea nivelul de țesuturi din acele zone ale creierului care reglează emoțiile și autocontrolul, ceea ce face și mai dificilă gestionarea corectă a stresului.

 

Îmbătrânire prematură:

Nu o să ajungi prea departe dacă lași stresul să te afecteze. Acesta poate scurta telomerii (terminațiile cromozomilor, asociate cu estimarea longevității), ceea ce face ca celulele să îmbătrânească și să moară mai repede.

 

Răceli dese:

Stresul afectează sistemul imunitar, care nu mai poate lupta eficient împotriva virușilor și germenilor.

 

Apetit sexual scăzut:

Pe lângă faptul că persoanele care suferă de stres au un impuls sexual scăzut, plăcerea resimțită în timpul actului sexual este mai puțin intensă.

Muzica te face mai inteligent, mai fericit și mult mai productiv. Dar știi de ce?

dsorin | Silva Ultramind | , , , , , ,

Muzica este o parte importantă din viața noastră de zi cu zi, fie că o observăm sau nu. Poate că nu suntem cei mai mari melomani, poate că nu am mai fost de ceva vreme la un concert live, dar muzica este peste tot în jurul nostru. Deseori face parte din fundal. O auzim –deseori fără să-i acordăm prea multă atenție– la radio, în timp ce așteptăm să intrăm în cabinetul medicului, când ne facem cumpărăturile la supermarket sau în timp ce pedalăm pe bicicletă, pierduți în gânduri, în sala de sport. Alteori însă, oferim muzicii un rol important: alegem un playlist anume care să ne ajute să intrăm într-o anumită stare atunci când vrem să ne relaxăm, să ne energizăm sau să creem o atmosferă romantică.

Cei mai mulți oameni cred că muzica este doar o distracție. În realitate, însă, muzica are un impact foarte puternic asupra noastră.

 

Cum ne influențează muzica?

Muzica este unul dintre cele mai puternice mijloace de exprimare pe care le avem la îndemână. Ne permite să gândim altfel decât suntem obișnuiți, să ne simțim altfel decât de obicei. Muzica stimulează inspirația, crește capacitatea cognitivă, facilitează conectarea la un grup de oameni și, poate cel mai remarcabil rol pe care îl are în viața noastră, ajută la vindecare.

 

De ce muzica are asupra noastră un impact mai puternic decât orice altă formă de artă?

Muzica este universală, și mai mult decât atât, este apreciată în toate societățile umane. Aceasta activează circuitul recompensei din creier – cel responsabil cu semnalarea lucrurilor importante sau necesare pentru supraviețuire. Când auzim o muzică care ne face plăcere, creierul nostru eliberează dopamină iar noi experimentăm o stare de euforie. Este vorba de fapt despre același proces care are loc atunci când mâncăm sau când facem sex. Există însă o diferență.

Muzica transcende aspectele de bază ale biologiei umane și este mai mult decât o nevoie fiziologică primară.

 

Muzica este un medicament pentru minte și trup

Știm că muzica trezește amintiri și că evocă anumite răspunsuri emoționale. Probabil că ai încercat să te destinzi după o zi de muncă, ascultând un playlist cu muzică zen.

Însă muzica poate avea efecte fiziologice concrete.

De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Londra au monitorizat impactul muzicii asupra pacienților care urmau să se opereze, iar rezultatele au fost impresionante. În cazul pacienților care au ascultat muzică înainte, în timpul și după operație, nivelul de durere, anxietate și nevoia de sedative a scăzut.

Deasemenea, muzica este folosită și pentru a-i ajuta pe cei cu deficiențe neurologice, precum persoanele care se refac după un accident vascular cerebral sau care au suferit leziuni cerebrale. Însă în cazul acesta nu este vorba despre a asculta muzică, ci despre a cânta.

 

Muzica îmbunătățește memoria și ușurează procesul de învățare

Probabil că ești familiarizat cu cântecelele care îi învață pe cei mici alfabetul sau să numere până la zece. Te-ai întrebat vreodată de ce educatorii și învățătorii procedează așa?

Creierul nostru recuperează mai ușor cuvintele memorate împreună cu o melodie, cu cât mai alertă și atrăgătoare, cu atât mai bine.

Această metodă funcționează nu doar în cazul copiilor, ci și al adulților care vor să învețe, de exemplu, o limbă străină.

 

Bebelușii expuși la muzică au un creier mai activ

Ai văzut vreodată o viitoare mămică punându-și o pereche de căști pe burtică și alegând cu mare atenție melodiile? Ei bine, chiar dacă ți se pare puțin exagerat, să știi că bebelușii pot acumula o experiență impresionantă în ce privește lumea, încă din burta mamei.

Oamenii de știință au descoperit că nou născuții care au auzit sunete din burtică vor reacționa la ele și după naștere. Din al doilea trimestru de sarcină, fătul nu doar aude muzica, ci este și influențat de aceasta.

Implicațiile pe termen lung ale acestei observații sunt de-a dreptul fascinante.

Expunerea bebelușului nenăscut la muzică poate avea efecte importante în dezvoltarea creierului și îi poate îmbunătăți capacitatea de reacție neuronală.

În ce-i privește pe nou născuți, un studiu realizat pe bebeluși în vârstă de un an a descoperit faptul că participarea acestora la cursuri interactive de muzică a dus la o creștere a abilităților de reacție și de comunicare.

 

Muzica favorizează socializarea și îmbunătățește starea de spirit

Lăsând deoparte faptul că muzica îți poate afecta nivelul de energie (atât într-un sens, cât și în celălalt; devine mult mai dificil să faci gimnastică, de exemplu, ascultând un playlist cu muzică de relaxare), e remarcabil felul în care aceasta poate influența modul în care vezi lumea și interacționezi cu cei din jur.

Concret, dacă asculți la birou o muzică optimistă, tu și colegii tăi veți coopera mai ușor, însă un fundal sonor  discordant va determina membrii echipei să se concentreze asupra sarcinilor și valorii proprii.

În încheiere, să recapitulăm toate lucrurile minunate pe care le poate face muzica pentru noi: reduce stresul de zi cu zi, îmbunătățește memoria și calitatea somnului, sporește creativitatea, crește fluxul sanguin, ușurează durerea, motivează și oferă un impuls suplimentar sistemului imunitar.

Așa că, ține minte: atunci când vrei să-ți hrănești mintea, oferă-i muzică. O să te ajute mai mult decât crezi.

O nouă terapie anti-cancer: Stimularea cerebrală ar putea încetini dezvoltarea tumorilor

dsorin | Silva Ultramind | , , , , , ,

Vești bune de pe frontul luptei împotriva cancerului!

Cercetările recente publicate în revista științifică Nature Communications sugerează că starea psihică a unei persoane ar putea contribui la stoparea progresiei cancerului. Deocamdată, experimentele s-au făcut doar pe șoareci, însă au revelat mecanismul fiziologic al modului în care circuitul neuronal al recompensei poate încetini creșterea tumorilor.

Fie că savurezi o prăjitură, fie că petreci câteva ore împreună cu o persoană dragă, creierul tău reacționează la acești stimuli în același fel: transmite corpului o cantitate sporită de substanțe chimice prin care îi transmite că „e bine ce faci acum, fă-o din nou”.

Oamenii de știință au aflat însă că acest circuit al plăcerii este capabil de mai mult. Folosind instrumente de laborator pentru a activa circuitul de recompensă la șoareci, ei au descoperit că semnalele chimice transmise de acesta ajung în sistemul imunitar și dezactivează un grup de celule din măduva osoasă responsabile cu creșterea tumorilor.

 

Creierul poate „vorbi” cu sistemul imunitar

Există o mulțime de studii care măsoară impactul stresului și al sentimentelor negative asupra sănătății, însă ultimele cercetări privesc dintr-o nouă perspectivă influența creierului asupra sistemului imunitar.

Se cunoaște de mult timp faptul că creierul poate „vorbi” cu sistemul imunitar. Unul dintre cele mai convingătoare exemple este efectul placebo. Oamenii au aflat de multe secole că, uneori, pastilele de zahăr pot funcționa la fel de bine ca medicamentele. Încă nu s-a reușit nici până în ziua de astăzi să se înțeleagă mecanismul biologic din spatele acestui fenomen misterios.

În urmă cu un deceniu, niște experimente legate de imagistica cerebrală au dezvăluit câteva indicii. Se pare că circuitul recompensei activat de mâncare, sex și interacțiuni sociale (precum și de jocuri de noroc și de drogurile care provoacă dependență) este activat și la oamenii care răspund la placebo. Încercând să descopere soluția puzzle-ului, cercetătorii din Israel au transformat dilema minte-corp într-o problemă fiziologică mai ușor de măsurat:

 

Poate activarea circuitului recompensei să aibă vreun efect asupra sistemului imunitar?

Pare corect să presupunem că gândurile și emoțiile pozitive pot schimba activitatea neuronilor din creier, iar activitatea creierului poate fi manipulată.

Cercetările anterioare făcute pe șoareci folosind o tehnologie relativ nouă (care utilizează receptori proiectați în așa fel încât să poată fi activați doar de anumite medicamente) au arătat că neuronii circuitului de recompensă pot fi manipulați pentru a genera un răspuns de apărare imunitară. Concret, celulele manipulate au eliminat agenții patogeni mult mai eficient decât cele din șoarecii asupra cărora nu s-a intervenit în vreun fel.

 

 Somnul întrerupt poate accelera creșterea tumorilor

În 2014, rezultatele unui studiu au arătat o creștere accelerată a tumorilor din șoarecii care nu au beneficiat de un somn neîntrerupt.

Practic, acesta a fost punctul de plecare pentru cercetările referitoare la încetinirea dezvoltării cancerului. Dacă somnul prost declanșează activitatea cerebrală responsabilă de creșterea tumorilor, atunci pare rezonabilă ipoteza că activarea circuitului recompensei ar putea produce efectul contrar – modificări cerebrale care încetinesc progresul cancerului.

Și se pare că ipoteza este valabilă.  După două săptămâni de stimulare zilnică a circuitului recompensei la șoareci în care au fost implantate celule canceroase, cercetătorii au constatat că tumorile erau mai mici cu până la 40-50% decât cele ale șoarecilor al căror creier nu a fost stimulat.Practic, semnalele chimice eliberate de creier în urma stimulării circuitului recompensei dezactivează celulele care implicate în creșterea tumorilor. Odată aceste celule dezactivate, intră în acțiune răspunsul imunitar împotriva tumorilor.

 

Se lucrează la o terapie adjuvantă împotriva cancerului

A fost confirmat deja faptul că sprijinul social prin terapie săptămânală de grup a prelungit supraviețuirea la femeile cu cancer mamar metastatic. Având în vedere că circuitul recompensei este considerat a fi activat de gândirea pozitivă în efectul placebo, noul studiu sugerează o explicație potențială pentru a arăta cum suportul social și câștigarea unei noi perspective asupra vieții în contextul unui diagnostic precum cancerul pot influența pozitiv supraviețuirea pacienților.

Totuși, asta nu înseamnă că pacienții diagnosticați cu cancer ar trebui să înlocuiască total medicația cu gândirea pozitivă.

Este posibil ca în viitorul apropiat pacienții cu cancer să beneficieze de terapia stimulării cerebrale, iar tratamentele clasice, precum chimioterapia, să fie administrate în cantități mai mici.

 

Eşti influenţat de genele părinţilor mai mult decât crezi.

dsorin | Silva Ultramind | , , , , ,

Există o polemică veche: cât de mult definesc genele noastre modul în care ne dezvoltăm și învățăm și cât de mult suntem influențați de mediul înconjurător?

Un nou studiu realizat de Augustine Kong, profesor de genetică în cadrul Universităţii Oxford, arată că genele părinților, chiar și cele care nu au fost transmise copiilor, au efecte majore asupra sănătății copiilor și a rezultatelor educaționale.

Știm deja că părinții contribuie cu gene care influențează în mod direct dezvoltarea și că mediul copilului determină modul în care aceste gene au un efect.

Dar o parte esențială a acestui mediu sunt părinții. Practic, acest nou studiu evidențiază importanța genelor părinților în procesul nostru de dezvoltare.

 

Genele și dezvoltarea umană

Știm din multe studii că majoritatea aspectelor legate de creșterea și dezvoltarea umană sunt puternic influențate de compoziția genetică a copilului. De exemplu, compararea gemenilor identici și non-identici prezintă componente genetice mari pentru astfel de diferențe fizice, precum înălțimea și greutatea, dar și pentru multe comportamente, inclusiv capacitatea de învățare.

Mai știm, de asemenea, că toate aceste trăsături sunt puternic influențate de mediul înconjurător. De exemplu, înălțimea poate fi împiedicată de alimentație proastă, iar capacitatea de învățare limitată de sărăcie.

Există sute, probabil mii dintre cele 20.000 de gene care contribuie la aceste calități. Fiecare genă poate produce diferențe, mari sau mici, în modul în care se dezvoltă copiii.

De exemplu, din studiul a 100.000 de persoane, știm că 74 de regiuni ale genomului sunt asociate cu „nivelul de educație” , influențat de numărul de ani petrecuți în studiu.

 

Efecte genetice la distanță

Un copil primește o replică a fiecărei gene prin intermediul unui ou de la mamă și a unui spermatozoid din partea tatălui. Deoarece mamele și tații au mici diferențe de secvențe în majoritatea genelor lor, este ușor pentru tehnologia actuală să identifice exact care genă a venit de la mama și care de la tată.

Majoritatea studiilor realizate prin tehnica denumită studiu asociat al întregului genom, analizează numai genele părintești care au fost transmise copilului, spre deosebire de acest nou studiu care prezintă în mod deliberat genele părintești care nu au fost transmise.

Studiul a identificat genele la 21.637 bărbați și femei din Islanda, unde sunt disponibile date privind genomul pentru întreaga populație. Ei au demonstrat care gene de la unul sau ambii părinţi au fost transmise fiecărui subiect și care nu au fost.

Apoi au corelat genele parentale ne-transmise la aspectele educației și sănătății copiilor lor.

Astfel, s-a constatat că genele netransmise au avut un efect major asupra nivelului educațional al copilului, aproape o treime din efectul direct al genelor proprii ale copiilor.

Acelasi rezultat s-a văzut şi în cazul componentelor de creștere și sănătate: înălțime, greutate, indice de masă corporală, utilizarea metabolismului glucozei și a grăsimilor în organism și chiar numărul de țigări fumate.

 

Natura hrănirii

Cunoaștem de mult timp faptul că structura genetică a mamei poate avea un efect puternic asupra dezvoltării copiilor. Genele materne au fost studiate de zeci de ani la animale domestice, pește și muște.

La om și la alte mamifere, astfel de gene influențează starea de sănătate și nutriție a mamei în timpul sarcinii, precum și furnizarea laptelui. Acest lucru are efecte importante asupra creșterii și dezvoltării fătului și a copilului. Deci, nu este surprinzător faptul că, în acest studiu, genele netransmise ale mamei au un efect mai mare asupra sănătății copiilor lor decât cele ale tatălui.

Astfel, prioritățile pe care părinții le acordă citirii, sportului, consumului de alcool și țigaretelor sunt toate modelate de gene și creează un mediu înconjurător care influențează copiii pozitiv sau negativ.

Se poate spune că părinții sunt componente critice ale mediului copilului lor. Contribuția lor la bunăstarea copiilor lor nu este numai directă prin genele pe care le transmit, ci și indirect prin propriile lor gene care influențează cine sunt și cum își cresc copiii.

 

5 modalităţi de a trata anxietatea

dsorin | Silva Ultramind | , , , , , , ,

Ai tulburări de anxietate? Ai încercat o mulțime de tratamente, dar nu ai obținut rezultatele pe care le doreai? Ai observat că, uneori, simptomele par să dispară, însă revin după o perioadă? Ei bine, indiferent de circumstanțe, știința te poate ajuta să tratezi anxietatea pentru totdeauna.

Anxietatea se poate manifesta ca o senzație de teamă, neliniște, incapacitate de a te concentra la locul de muncă sau la școală. În situațiile sociale, poate fi dificil să relaţionezi cu alte persoane, s-ar putea să simți că eşti constant judecat. Uneori pot apărea simptome precum bâlbâiala, transpirația şi înroșirea feței.

Majoritatea oamenilor o experimentează la un moment dat, dar dacă anxietatea începe să interfereze cu viața ta, cu somnul, cu capacitatea de a forma relații sau productivitatea la locul de muncă este posibil să ai o tulburare de anxietate.

Cercetările arată că, dacă este lăsată netratată, anxietatea poate duce la depresie, moarte precoce și chiar sinucidere. Deși poate avea într-adevăr astfel de consecințe grave asupra sănătății, medicamentul care este prescris pentru a trata anxietatea nu funcționează adesea pe termen lung. Simptomele revin și tu trebuie să o iei de la zero.

Cum te poate ajuta știința în lupta cu anxietatea?

Modul în care privești lucrurile și felul în care tratezi evenimentele influențează anxietatea cu care te confrunți. Nivelul de anxietate va scădea dacă îți faci mai puține griji.

 

Asumă-ţi deciziile

Îți este greu să iei decizii sau să începi un proiect nou?  O metodă simplă prin care-ți poți depăși teama de un nou început este să urmezi faimosul îndemn din publicitate „Just do it!”. Adică „Fă-o pur și simplu!”.

Ai să fii surprins, dar funcționează. Eficiența acestuia este justificată de faptul că accelerează procesul de luare a deciziilor și te face capabil să acționezi direct. În caz contrar, poți petrece ore întregi încercând să iei o decizie, cântărind la nesfârșit argumentele pro și contra, ceea ce poate fi foarte stresant.

 

Actionează fără să aştepţi momentul potrivit!

Oamenii doresc adesea să facă ceva „perfect” sau să aștepte „momentul potrivit” înainte de a începe. Numai că asta poate duce la amânări, întârzieri îndelungate sau chiar la renunţare, ceea ce provoacă stres și anxietate.

Gândește-te așa: începi ACUM și îmbunătățeşti pe parcurs. În cele din urmă, este vorba despre eliberare. Gândeşte-te fără teamă la greşeli, concentrează-te pe soluţii şi o să capeţi mai mult curaj pentru a încerca lucruri noi. Adaugă puțină distracție în orice faci și nu vei mai fi îngrijorat de rezultat.

 

Renunţă la critici

Ești deosebit de critic față de tine și de gafele pe care le faci? Ei bine, imaginează-ţi cum ar fi dacă ai avea un prieten care ar sublinia în mod constant tot ce este în neregulă cu tine și cu viața ta. Probabil că ai vrea să renunţi la relaţia respectivă, imediat.

Poate că este timpul să începi să îţi ierţi greșelile pe care le faci. Dacă te-ai simțit stânjenit într-o situație, nu te critica, pur și simplu constientizează momentul, apoi renunță la gândul negativ și redirecționează-ţi atenția la orice altceva.

 

Aşteaptă înainte de a te îngrijora

O altă strategie eficientă este să „aștepți să te îngrijorezi”. Dacă s-a întâmplat ceva și te simți obligat să-ți faci griji, nu face asta imediat.

Dacă procedezi în felul acesta, vei descoperi că nu vei percepe situația care a declanșat anxietatea inițială la fel de deranjantă ca pe cea resimţită după o perioadă. Gândurile noastre se distrug foarte rapid dacă nu le hrănim cu energie.

 

Găseşte un scop în viață ajutându-i pe alții

Cât de mult din timpul tău este petrecut gândindu-te la alţii? Dacă este foarte puțin sau deloc, atunci riști o sănătate mintală fragilă. Chiar dacă ai o situație financiară excelentă sau o carieră de invidiat, nu poţi fi cu adevărat fericit până când nu știi că altcineva are nevoie de tine și de dragostea ta.

Știind că ești important pentru alte persoane este mai ușor să suporți cele mai dificile momente. Să oferi ajutor altor oameni s-a dovedit a fi una dintre cele mai puternice metode pentru menţinerea sănătății mintale.

Chiar dacă aceștia nu știu ce faci sau ce ai făcut pentru ei, nu contează. Este suficient să știi tu. Și acest lucru te va face să îţi dai seama de unicitatea și importanța vieții tale.

Cum să îţi construieşti planul de dezvoltare personală

dsorin | Silva Ultramind | , , , , , , , , ,

Există modalităţi simple şi eficiente pentru a te organiza şi a fi la cârma vieţii tale.

Ce înseamnă dezvoltare personală pentru tine? Înseamnă să comunici mai bine cu partenerul de viaţă? Înseamnă să ai succes pe plan profesional? Poate înseamnă să-ți formezi obiceiuri alimentare sănătoase și să fii într-o formă fizică bună.

Indiferent ce presupune viziunea ta de dezvoltare personală, există o modalitate simplă și eficientă prin care îți poți atinge obiectivele.

Dezvoltarea personală și succesul înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi, dar există câteva obiceiuri de bază pe care le poţi adopta în viața ta de zi cu zi.

Prin crearea unui plan de dezvoltare personală vei fi pregătit să depăşeşti orice obstacol din calea obiectivelor tale și să faci eforturile necesare pentru a deveni cea mai bună versiune a ta.

1. IDENTIFICĂ CE ÎŢI DOREŞTI CU ADEVĂRAT

Primul pas în elaborarea unui plan de dezvoltare personală este să stabilești ceea ce vrei cu adevărat.

Care sunt rezultatele pe care le dorești?

Vrei să fii promovat la locul de muncă? Încerci să-ţi consolidezi relaţia de cuplu? Vrei să te simți mai puternic și mai sănătos?

Odată ce ai un rezultat clar în minte, identifică motivația din spatele obiectivului tău. La prima vedere, poți crede că vrei pur și simplu să te simți mai bine cu tine.

La un nivel mai profund al înțelegerii, însă, motivația ta poate fi generată de o nevoie mai complexă.

Promovarea pe care o dorești te poate ajuta să oferi familiei tale o stabilitate financiară mai mare. Încrederea în relația de cuplu te poate ajuta să atingi echilibrul emoțional. Un stil de viață mai sănătos îți permite să dai înapoi comunității mai mult.

 

2. CAUTĂ ÎNDRUMAREA DE CARE AI NEVOIE

Un plan personal de evoluție are mai multe șanse să aibă rezultate dacă ești dispus să primești ajutor în crearea acestuia.

Apelează la cele mai bune cărți de dezvoltare personală sau găseşte un mentor care te poate îndruma. Dacă nu poți apela la un mentor, identifică o persoană pe care o admiri și lucrați împreună.

3. MĂSOARĂ-ŢI EVOLUŢIA

Găseşte o modalitate de a-ți urmări progresul. Documentează-ți evoluția ținând un jurnal sau discutând regulat cu prietenii sau familia despre rezultatele obţinute.

Astfel, deși odată cu trecerea timpului e posibil ca schimbările să fie mai puțin evidente decât la început, vei găsi inspirația necesară să mergi mai departe. Bucură-te de obiectivele atinse pe termen scurt, pe tot parcursul procesului de dezvoltare personală și nu te lăsa descurajat dacă mai întâmpini şi obstacole.

Toată lumea are puterea de a-și îmbunătăți viața. Indiferent dacă eşti în căutarea împlinirii în viața personală sau în cea profesională, primul pas este să decizi că ești gata să concepi un plan de dezvoltare personală.

Începe acum să faci schimbări pentru a obține rezultate în viitor.