Hipnoterapia ajută antreprenorii să reușească

dsorin | Hipnoza | , , , ,

„Vă este somn, vă este foarte somn”.

Așa este reprezentată hipnoterapia în toate filmele sau emisiunile TV – ca aproape totul în industria de divertisment – induce în eroare. Îmi pare rău să vă dezamagesc, dar nu există ceasuri care se leagănă și nici mențiuni legate de somn într-o sesiune clinică de hipnoterapie.

Hipnoterapia are o reputație proastă, fiind văzută ca un truc ieftin sau un control capricios al minții când, în realitate, este un instrument puternic pentru reprogramarea minții subconștiente. Antreprenorii caută mereu modalități de a-și îmbunătăți performanța, de a lucra mai eficient și de a elimina barierele în calea succesului. Mai jos voi detalia cinci modalități dovedite științific prin care hipnoterapia te poate ajuta să faci exact aceste lucruri:

 

Te relaxează suficient pentru a te opri din a te gândi obsesiv la problemele tale

Neplăcerile de care te lovești în afacere, declanșează în organismul tău un răspuns la stres, ceea ce poate duce la niveluri crescute de cortizol și la alți hormoni defavorabili care îți crează o stare de frică irațională. Acest răspuns la stres face ca mintea ta să rămână concentrată pe probleme, în loc de a se concentra pe soluții.

Potrivit Clinicii Cleveland, hipnoterapia folosește „relaxare ghidată, concentrare intensă și atenție concentrată” pentru a atinge o stare asemănătoare unei transe intense. Această stare este atât de intensă încât poate depăși stresul pe care îl simțiți, ceea ce înseamnă că hormonii de stres care ar fi urmat să se formeze în organism, nu vor mai apărea.

Când vei ieși din hipnoterapie – chiar și după o sesiune rapidă de 10 minute – stresul resimțit anterior este semnificativ redus sau eliminat, permițându-ți să abordezi problema cu o mentalitate diferită.

 

În sfârșit, poți dormi așa cum ai visat

Atunci când ești antreprenor, somnul poate fi un lux prețios și rar. Multele ore de muncă, lipsa unui șef și conștiința dură că succesul sau eșecul sunt în propriile tale mâini poate duce la zile foarte lungi.

Potrivit unui studiu făcut de o echipă de cercetători din Elveția, sesiunile scurte de hipnoterapie audio te pot ajuta să îți petreci două treimi mai puțin timp treaz, pe măsură ce mintea ta continuă să lucreze. De asemenea, studiul a constatat că participanții care utilizează hipnoza audio au petrecut cu 80% mai mult timp în somn profund. Somnul profund este critic, deoarece întărește memoria, fortifică sistemul imunitar și restabilește energia. Toate acestea sunt componente vitale care îi ajută pe antreprenori să ajungă la cele mai bune rezultate.

 

Hipnoterapia elimină gândurile negative care te țin blocat

Avem aproximativ 50.000 de gânduri pe zi și este ușor ca majoritatea acestora să fie negative, mai ales dacă am crescut cu modele dăunătoare și distructive în jurul nostru. Hipnoterapia a fost folosită de sportivi de vârf, printre care Michael Jordan, Tiger Woods, Mary Lou Retton și mulți alții pentru a-i ajuta să domine, prin eliminarea gândurilor negative.

Hipnoterapia te poate ajuta să ai un avantaj competitiv similar în nișă. Hipnoterapeuții se concentrează asupra imaginilor ghidate și stimulării viitorului pentru a-și ajuta clienții să se vadă cu obiectivele deja atinse și să dea subconștientului ideea că acest lucru s-a întâmplat deja.

 

Îți poate îmbunătăți sănătatea mintală

Antreprenorii au șanse semnificativ mai mari de a dezvolta boli mintale decât populația generală. Un studiu recent a constatat că 49% dintre antreprenorii chestionați suferă de o formă de boală mintală, cum ar fi depresia sau ADHD.

Hipnoterapia poate fi o parte utilă a unui plan de tratament pentru problemele de sănătate mintală. Deoarece hipnoterapia ajută la reconectarea căilor neuronale, aceasta vă poate îndepărta atenția de la gândurile nefocalizate, depresive sau anxioase către unele mai fericite și mai pozitive.

De exemplu, hipnoterapeutul și psihoterapeutul Fayina Cohen spune că anxietatea este o formă negativă de auto-hipnoză, iar combaterea ei cu ajutorul hipnoterapiei ajută creierul să se reconecteze la auto-hipnoza pozitivă.

 

Hipnoterapia te ajută să îți confrunți temerile

Ca antreprenor, abordezi în mod constant lucruri noi, iar multe dintre ele necesită confruntarea cu temerile pe care le ai.

Vorbitul în public, de exemplu. Aproape toată lumea are amintiri negative legate de vorbitul în public provenite din copilărie, ceea ce duce la o teamă de lungă durată legată de vorbirea în public. Hipnoterapia te poate ajuta să îți controlezi această teamă cu ajutorul sugestiei pozitive și vizualizării.

Hipnoza poate inhiba căile de frică din creier (aflate in amigdala cerebrală) și poate reduce nevoia de medicație în orice, de la proceduri dentare până la zbor.

Unul dintre semnele distinctive ale antreprenorilor este că sunt dispuși să încerce lucruri pe care alții nu le vor încerca, astfel încât să poată obține rezultate pe care ceilalți nu le pot realiza. Încorporarea ședințelor regulate de hipnoterapiei în rutina ta te poate ajuta să accelerezii progresul afacerii tale prin menținerea unui sistem imunitar puternic, reducându-ți nivelul stresului și ajutându-te să îți înfrângi temerile.

 

Hipnosedarea și viitorul anesteziei

dsorin | Hipnoza | , ,

Institutul Curie din Paris a folosit hipnoza pentru a bloca durerea în 150 intervenţii chirurgicale de cancer.

La cea mai mare conferință din acest an privind anestezia, un subiect nou a fost pus în discuție: nefolosirea anesteziei generale.

În loc să îi pună pe pacienții chirurgicali într-o stare de inconștiență, folosind anestezia, medicii de la Institutul Curie din Paris au folosit în mod regulat hipnoza pentru a-i ajuta pe pacienți să reziste durerii intervențiilor chirurgicale în timp ce aceștia se aflau în stare conștientă.

La Congresul European de Anesteziologie de anul acesta – Euroanaestezia, ce a avut loc la Copenhaga, Danemarca la începutul lunii iunie, o echipă de cercetători a prezentat o evaluare a 150 de intervenții chirurgicale efectuate între 2011 și 2017 pe pacienți cu cancer care s-au bazat pe hipnoză.

În 99% din cazuri, au descoperit că metoda funcționează foarte bine.

Doi pacienți au experimentat disconfort la începutul intervenției chirurgicale, dar medicii au reușit să îi pună sub anestezie generală în mai puțin de trei minute.

Hipnoza nu a fost singura tehnică folosită de medici în gestionarea durerii. Aceștia au folosit o tehnică numită „hipnosedare”, care combină hipnoza cu medicamentele (medicamente anti-greață, un opioid numit remifentanil și alte analgezice) și care ajută la sedarea pacienților și menținerea acestora într-o stare de relaxare în timp ce sunt conștienți. În același timp a fost folosită și  anestezia locală pentru prevenirea durerii.

Aproximativ 90% din intervențiile chirurgicale au fost pentru cancerul de sân (multe au fost mastectomii), în timp ce restul de 10% au inclus intervenții chirurgicale ginecologice, colonoscopii și intervenții chirurgicale estetice. În medie, aceste intervenții chirurgicale au durat aproximativ 60 de minute, timp în care pacienții s-au aflat în hipnosedare.

Aurore Marcou, medic anestezist la Institutul Curie și autor principal al studiului, explică faptul că testele imagistice de rezonanță magnetică (RMN) arată că hipnoza afectează partea cerebrală a creierului. “Starea fiziologică este asociată cu o receptivitate sporită la sugestii și capacitatea de a modifica percepțiile senzoriale„ Medicii pot folosi în mod eficient hipnoza pentru a determina pacienții să se disocieze de răspunsul sistemului nervos la starea de rău. Inducerea  stării de analgezie (incapacitatea de a simţi durerea crește pragul durerii și scade intensitatea durerii subiective, precum și a neplăcerii provocate de durere”.

Studii științifice anterioare au demonstrat că hipnosedarea nu funcționează în 1%-2% din cazuri, o cifră confirmată și de studiul efectuat de Dr. Aurore Marcou.

Rata mare de succes a hipnosedării în studiile clinice sugerează că menținerea conștienței sub hipnoză este o alternativă viabilă la anestezia generală pentru majoritatea oamenilor. Pacienții pentru care a fost utilizată hipnosedarea au o perioadă de recuperare mai mică decât cei pentru care s-a folosit anestezia generală. De asemenea, s-au evitat efectele secundare ale anesteziei “inclusiv dureri la nivelul gâtului, greață, vărsături, oboseală, tulburări cognitive”, notează Marcou. Astfel, hipnosedarea devine deosebit de interesantă pentru pacienții vârstnici sau pentru cei cu afecțiuni cardiace sau respiratorii severe, care pot suferi efecte secundare deosebit de grave.

Hipnosedarea nu este o tehnică rar întâlnită, Spitalul Universitar din Liège, Belgia a raportat peste 12.000 cazuri în care au folosit hipnoza în tratarea durerii, începând cu anul 1992, dar având în vedere faptul că cei care practică hipnosedarea, trebuie să fie experți atât în domeniul anesteziei cât și în domeniul hipnozei, hipnosedarea este încă destul de rar folosită.

Sunt încă destul de mulți oameni care aleg riscurile provocate de efectele secundare ale anesteziei în detrimentul rămânerii în starea de conștiență în timpul intervențiilor chirurgicale, însă, pentru cei suficient de curajoși, hipnosedarea este mult mai sigură.

Hipnoză terapeutică

dsorin | Hipnoza | , , , , , ,

Să ajuţi oamenii prin rescrierea convingerilor proprii este probabil una dintre cele mai eficiente şi subtile în acelaşi timp, forme de ajutor specializat.

Există două forme de conştiinţă: conştientul interior şi conştientul exterior. Fiecare dintre ele are nevoi specifice şi când acestea devin antagonice, întotdeauna necesităţile conştientului interior domină.

În starea de transă indusă, care este o stare naturală a minţii, conştientul interior îşi suspendă judecata normală, îşi reduce concentrarea asupra unui flux de gânduri exterior şi devine extrem de receptiv la sugestii exterioare.

 

Creierul este dispus să sondeze experienţe din trecut şi astfel să conştientizeze cauza unui comportament nebenefic în acel moment pentru individ.

 

Conştientizarea fricii şi a efectelor ei asupra comportamentului  pacientului este prima etapă în elaborarea unui plan de rescriere şi apoi suprapunere peste cel vechi.

Impreună cu subiectul se construieşte un program nou comportamental şi de gândire care se suprapune peste cel vechi.

Când pacientul acceptă şi colaborează cu terapeutul, rezultatele pot să apară de la prima şedinţă. Utilitatea hipnozei este extreme de apreciată în tratarea dependenţelor  cum ar fi: fumatul, dependenţa de electronice, dependenţa de zahăr, dependenţa de jocuri etc.

Un alt domeniu, extrem de suculent al  hipnozei terapeutice este cel al dezvoltării personale.  Una din cele mai mari puteri a unui om este posibilitatea de a alege, în primul rând propriile gânduri, pe care le poate transforma în propriile programe benefice pentru scopurile conştient alese.

Prin regresie condusă poate afla cu uşurinţă care sunt barierele mentale şi comportamentale în acţiunile lui şi astfel le poate corecta din ce în ce mai eficient.

Construcţia unei stări corecte şi adecvate de încredere şi autoîncredere, aşa cum spune şi Maxwell Maltz în Psihocibernetică, stă la baza oricărui program de reconstrucţie personală.

Gândurile şi experienţele noastre trecute exercită o presiune uriaşă asupra comportamentului nostru, asupra personalităţii noastre şi bineînteles  asupra acţiunilor noastre.

Primul pas în reconstrucţia unui plan de viitor, diferit de cel întrevăzut, este tehnica conştientizării timpului prezent, exact cum subliniază şi Eckart Tolle în cartea Puterea prezentului.