dsorin | Silva Ultramind |
Ai tulburări de anxietate? Ai încercat o mulțime de tratamente, dar nu ai obținut rezultatele pe care le doreai? Ai observat că, uneori, simptomele par să dispară, însă revin după o perioadă? Ei bine, indiferent de circumstanțe, știința te poate ajuta să tratezi anxietatea pentru totdeauna.
Anxietatea se poate manifesta ca o senzație de teamă, neliniște, incapacitate de a te concentra la locul de muncă sau la școală. În situațiile sociale, poate fi dificil să relaţionezi cu alte persoane, s-ar putea să simți că eşti constant judecat. Uneori pot apărea simptome precum bâlbâiala, transpirația şi înroșirea feței.
Majoritatea oamenilor o experimentează la un moment dat, dar dacă anxietatea începe să interfereze cu viața ta, cu somnul, cu capacitatea de a forma relații sau productivitatea la locul de muncă este posibil să ai o tulburare de anxietate.
Cercetările arată că, dacă este lăsată netratată, anxietatea poate duce la depresie, moarte precoce și chiar sinucidere. Deși poate avea într-adevăr astfel de consecințe grave asupra sănătății, medicamentul care este prescris pentru a trata anxietatea nu funcționează adesea pe termen lung. Simptomele revin și tu trebuie să o iei de la zero.
Cum te poate ajuta știința în lupta cu anxietatea?
Modul în care privești lucrurile și felul în care tratezi evenimentele influențează anxietatea cu care te confrunți. Nivelul de anxietate va scădea dacă îți faci mai puține griji.
Asumă-ţi deciziile
Îți este greu să iei decizii sau să începi un proiect nou? O metodă simplă prin care-ți poți depăși teama de un nou început este să urmezi faimosul îndemn din publicitate „Just do it!”. Adică „Fă-o pur și simplu!”.
Ai să fii surprins, dar funcționează. Eficiența acestuia este justificată de faptul că accelerează procesul de luare a deciziilor și te face capabil să acționezi direct. În caz contrar, poți petrece ore întregi încercând să iei o decizie, cântărind la nesfârșit argumentele pro și contra, ceea ce poate fi foarte stresant.
Actionează fără să aştepţi momentul potrivit!
Oamenii doresc adesea să facă ceva „perfect” sau să aștepte „momentul potrivit” înainte de a începe. Numai că asta poate duce la amânări, întârzieri îndelungate sau chiar la renunţare, ceea ce provoacă stres și anxietate.
Gândește-te așa: începi ACUM și îmbunătățeşti pe parcurs. În cele din urmă, este vorba despre eliberare. Gândeşte-te fără teamă la greşeli, concentrează-te pe soluţii şi o să capeţi mai mult curaj pentru a încerca lucruri noi. Adaugă puțină distracție în orice faci și nu vei mai fi îngrijorat de rezultat.
Renunţă la critici
Ești deosebit de critic față de tine și de gafele pe care le faci? Ei bine, imaginează-ţi cum ar fi dacă ai avea un prieten care ar sublinia în mod constant tot ce este în neregulă cu tine și cu viața ta. Probabil că ai vrea să renunţi la relaţia respectivă, imediat.
Poate că este timpul să începi să îţi ierţi greșelile pe care le faci. Dacă te-ai simțit stânjenit într-o situație, nu te critica, pur și simplu constientizează momentul, apoi renunță la gândul negativ și redirecționează-ţi atenția la orice altceva.
Aşteaptă înainte de a te îngrijora
O altă strategie eficientă este să „aștepți să te îngrijorezi”. Dacă s-a întâmplat ceva și te simți obligat să-ți faci griji, nu face asta imediat.
Dacă procedezi în felul acesta, vei descoperi că nu vei percepe situația care a declanșat anxietatea inițială la fel de deranjantă ca pe cea resimţită după o perioadă. Gândurile noastre se distrug foarte rapid dacă nu le hrănim cu energie.
Găseşte un scop în viață ajutându-i pe alții
Cât de mult din timpul tău este petrecut gândindu-te la alţii? Dacă este foarte puțin sau deloc, atunci riști o sănătate mintală fragilă. Chiar dacă ai o situație financiară excelentă sau o carieră de invidiat, nu poţi fi cu adevărat fericit până când nu știi că altcineva are nevoie de tine și de dragostea ta.
Știind că ești important pentru alte persoane este mai ușor să suporți cele mai dificile momente. Să oferi ajutor altor oameni s-a dovedit a fi una dintre cele mai puternice metode pentru menţinerea sănătății mintale.
Chiar dacă aceștia nu știu ce faci sau ce ai făcut pentru ei, nu contează. Este suficient să știi tu. Și acest lucru te va face să îţi dai seama de unicitatea și importanța vieții tale.