dsorin | Nutritie |
Trăim într-o perioadă în care totul se întâmplă în grabă, avem stări de neliniște și agitație, iar oprirea conștientă prin meditație este o practică care ne ajută să ne relaxăm și să reflectăm asupra lucrurilor importante din viața noastră.
Pentru majoritatea dintre noi însă, liniștirea minții și găsirea unui echilibru poate fi o provocare uriașă. Corpul nostru se dezvoltă armonios atunci când există o stare de echilibru și are o bază solidă de alimente sănătoase. Corpul are nevoie de o nutriție complete pentru a funcționa la un nivel optim. Dacă se confruntă cu deficiențe de nutrienți, poate fi mult mai greu să ajungi la o stare de liniște și calmitate pentru a putea medita.
Stabilirea unei diete sănătoase necesită timp, dar există trei elemente esențiale pentru alimentarea corpului, care ajută la procesul de meditație.
Consumul de grăsimi sănătoase
Creierul uman este format în mare parte din grăsime și se bazează pe obținerea unor grăsimi suficiente pentru a funcționa eficient. Creșterea aportului de grăsimi sănătoase oferă creierului ceea ce are nevoie pentru a putea funcționa la un nivel mai ridicat. Grăsimile necesare creierului sunt: omega , omega 6, grăsimile saturate și mononesaturate. Unele dintre cele mai sănătoase și gustoase alimente conțin aceste grăsimi bune. Puteți alege 3 dintre acestea și să le încorporați în mesele voastre zilnice. Încercați să adăugați o varietate de alimente sănătoase în dieta voastră, cum ar fi somonul sălbatic, avocado, tahini, ulei de nucă de cocos, nuci.
Mai multe alimente fermentate
Creierul și intestinul sunt intrinsec legate, microbiomul intestinal are efecte asupra creierului și sănătății mintale. Când bateriile rele din intestine depășesc nivelul optim, digestia voastră poate fi compromisă. Acest lucru poate duce la o digestie necorespunzătoare și în cele din urmă la o pierdere a integrității sistematice a acesteia.
Când nutrienții nu sunt absorbiți, mintea nu este alimentată cum trebuie pentru a fi exploatată în mod optim.
Vestea bună este că puteți realimenta bacteriile bune din intestine prin consumarea alimentelor fermentate, care conțin aceste bacterii benefice și contribuie la reconstruirea sănătății și bunei funcționalități a intestinului. Încercați să adăugați unele dintre aceste alimente în dieta voastră: varză acră, kombucha, chefir, miso, kimchi.
Reducerea cantității de zahăr
Prea mult zahăr poate fi dăunător atât fizic cât și mental. Adeseori punem semnul egal între dulciuri și fericire, creând un nivel suplimentar la componenta emoțională a obiceiurilor noastre alimentare.
Consumul de zahăr în exces poate duce la oboseală mentală, nervozitate, hiperactivitate, anxietate și depresie.
Zahărul afectează buna funcționare a corpului și contribuie la o stare de dezechilibru. Este mai bine să eliminați complet zahărul, în schimb accentul se pune pe utilizarea unor cantități mici de zaharuri naturale, cum ar fi mierea sau siropul de arțar.
Sugestii pentru eliminarea zahărului din dieta zilnică:
- Bea smoothieuri și sucuri de legume verzi pentru a ajuta la menținerea corpului mineralizat și energizat.
- Dacă îți este poftă de ceva dulce, incearcă să respiri adânc și să repeți fraza: “Îmi hrănesc trupul, mintea și sufletul cu alimente sănătoase”.