dsorin | Nutritie | , ,

Dieta keto sau ketogenică este o dietă săracă în carbohidraţi și bogată în lipide, care vă poate ajuta să ardeţi mai eficient grăsimea. Are multe beneficii precum pierderea în greutate, îmbunătăţirea sănătăţii și a performanțelor, după cum arată cele peste 50 de studii efectuate. Este, de asemenea, utilizată şi recomandată de mulţi medici.

 

Ce este dieta ketonică?

“Keto” – vine de la faptul că permite corpului să producă molecule mici de combustibil numite “cetone”. Aceasta este o sursă alternativă de combustibil pentru organism, utilizată atunci când zahărul din sânge (glucoza) este în cantitate mică. Cetonele sunt produse când mâncaţi foarte puţini carbohidraţi (care sunt rapid descompuse în zahărul din sânge) şi numai cantităţi moderate de proteine (excesul de proteine poate fi transformat de asemenea în zahărul din sânge).

Ficatul produce cetone din grăsime. Acestea serversc apoi ca sursă de combustibil pentru tot corpul, în special pentru creier. Creierul este un organ care consumă o cantitate mare de energie în fiecare zi şi nu poate funcţiona doar pe baza grăsimii. Poate funcţiona doar pe glucoză … sau pe cetone.

Când nivelul insulinei devine foarte scăzut, arderea grăsimilor poate creşte dramatic. Acest lucru este minunat dacă încercaţi să slăbiţi, dar există şi alte beneficii mai puţin evidente, cum ar fi scăderea poftei de mâncare şi o cantitate constantă de energie. Acest lucru vă poate ajută să vă menţineţi atenţia şi să vă concentraţi.

Atunci când organismul produce cetone, acesta intră într-o stare metabolică denumită cetoză. Cel mai rapid mod de a atinge acest nivel este postul negru-dar nimeni nu poate repeta asta la nesfârşit. O dietă keto poate fi utilizată pe termen nelimitat, având ca rezultat cetoza.

 

De ce să începeţi o dietă keto? – Beneficii pentru sănătate

 

Pierderea în greutate

Transformarea corpului într-o “maşină de ardere a grăsimilor” poate fi benefică pentru pierderea în greutate. Arderea grăsimilor este semnificativ crescută, în timp ce insulina – hormonul de stocare a grăsimilor – scade considerabil. Acest lucru ajută la pierderea în greutate, fără înfometare. Peste 30 de studii ştiinţifice arată că, în comparaţie cu alte diete, dieta keto duce la pierdea mai eficientă a greutăţii.

 

Controlul apetitului

În dieta keto veţi avea control asupra apetitului. Când corpul arde grăsime 24/7, are acces constant la energia stocată, reducând semnificativ senzaţia de foame. Este o experineţă comună şi studiile o demonstrează. Acest lucru ajută la reducerea senzaţiei de foame şi la pierderea excesului de greutate – aşteaptă până ţi se face foame şi abia atunci mănâncă.

În plus, veţi economisi timp şi bani prin faptul că nu o să mai fiţi nevoiţi să luaţi gustări tot timpul. Mulţi oameni simt nevoia de a mânca doar de 2 ori pe zi (sărind peste micul dejul), iar  alţii doar o dată pe zi.

Controlul zahărului din sânge şi inversarea diabetului de tip 2

Dieta keto ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Este excelent în gestionarea diabetului de tip 2, uneori ducând chiar la o inversare completă a bolii. Acest lucru a fost dovedit de studii. Are sens, deoarece cetonele reduc nivelul de zahăr din sânge, reduc nevoia de medicamente şi reduce impactul negativ potenţial al nivelului mare de insulină.

 

Markerii de sănătate îmbunătăţiţi

Există multe studii care arată că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați îmbunătățesc câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă, incluzând profilul colesterolului (HDL, trigliceride), în timp ce nivelul colesterolului total și LDL sunt de obicei afectate destul de puţin.

 

Energie şi performanţă mentală

Unii oameni apelează la dieta keto pentru creşterea performanţei mentale. De asemenea, oamenii observă o creştere a energiei atunci când sunt în ketoză. Creierul este alimentat de cetone 24/7, un combustibil eficient pentru creier. Prin urmare, ketoza are ca rezultat un flux continuu de combustibil la nivelul creierului, evitând astfel problemele cu care se confruntă când nivelul zahărului este ridicat. Acest lucru conduce la îmbunătăţirea concentrării şi o claritate mentală îmbunătăţită.

 

Un stomac mai calm

Dieta keto poate avea ca rezultat un stomac mai calm, mai puţin balonat, puţine crampe şi dureri, adesea ajutând la ameliorarea simptomelor IBS. Pentru unii oameni, acesta este cel mai important beneficiu, putând fi obţinut chiar după 1-2 zile de dietă.

Cresterea rezistentei fizice

Dieta keto poate duce, teoretic, la creşterea rezistenţei fizice datorită accesului rapid la cantităţile mari de energie din depozitele de grăsimi. Un alt potential beneficiu îl reprezintă reducerea procentului de grăsimi corporale. Această reducere a greutăţii corporale este valoroasă pentru o serie de sporturi competitive, inclusiv pentru sporturile de anduranţă.

 

Epilepsie

Dieta keto este o terapie medicală dovedită şi adesea eficientă folosită încă din anii 1920 pentru epilepsie. În mod normal, aceasta a fost folosită în primul rând pentru copii, dar în ultimii ani aceasta se aplică şi la adulţi.

Folosirea dietei keto pentru epilepsie poate permite persoanelor bolnave să ia mai puţine medicamente antiepileptice, sau chiar deloc, Acest lucru poate reduce efectele secundare ale medicamentelor şi, astfel, poate spori performanţa mentală.