dsorin | PositiveMindset | , ,

Una dintre cele mai importante practici pe care le puteți face în acest an este găsirea unui numitor comun cu fiecare persoană — în special cu cei cărora le este teamă sau care sunt supărați sau care sunt pur și simplu foarte diferiți de voi. În aceste zile, această practică este mai importantă ca niciodată.

În cea mai mare parte a ultimilor 300,000 de ani, strămoșii noștri trăiau în mici grupurii de aproximativ 50 de persoane în care au supraviețuit, fiind buni la îngrijirea și cooperarea cu oameni din interiorul grupului —  fiind în același timp buni la speriatul și agresarea oamenilor din afara grupului. Și, o perioadă foarte îndelungată, strămoșii noștri au trăit și au evoluat sub presiuni similare.

Este o perioadă lungă. Iar în ultimii 10,000 de ani, deoarece agricultura a produs surplusuri alimentare care au permis mărirea grupurilor, același model tribalistic s-a repetat la scară mai mare. În timp ce există oameni care vor să facă un bine pentru străini, cei mai mulți dintre noi suntem vulnerabili la vechile stări de nemulțumire și răzbunare — acum amplificate de tehnologiile moderne, cum ar fi rețelele sociale.

 

Vă puteți vedea mintea mișcându-se atât de rapid pentru a reduce o altă persoană la o figură bidimensională în timp ce investiți în propria poziție și identitate — chiar și atunci când acea persoană este persoana iubită.

Știți, de asemenea, cum este să vă simțiți singuri. Să fiți ignorați, folosiți, atacați sau lăsați deoparte. Nu e bine deloc.

Pentru „noi” este important ca alții să ne vadă umanitatea comună — să recunoaștem că cu toții ne dorim plăcere și ne e teamă de durere, că suntem cu toții fragili, că toți suferim și murim, că fiecare dintre noi va fi separat într-un fel sau altul de tot ce iubim într-o zi.

Cum?

Acordați puțin timp să aflați cum se simte să fiți “eu”, o parte din “noi”, să îi vedem pe “ei”. Ai grijă atunci când mintea ta îi împarte pe oameni în “noi” versus “ei”.

Ele pot fi destul de subtile, dar consecvente, acele momente când privim departe, pierzi empatia, stereotipul, discrimarea, pedepsirea. Când observați că îi analizați pe alții din nou, încercați să nu mai alimentați acest proces. Înapoi, coborâți de pe scara furiei; vedeți imaginea de ansamblu, imaginea de ansamblu mai mare care vă conține și pe voi și pe cealaltă persoană într-un singur “noi”.

 

Pe parcursul zilei, vedeți asemănări între dumneavoastră și ceilalți.

De exemplu, când vedeți un străin care merge pe stradă, durează 20 de secunde pentru a-l privi cu adevărat și a primi un sentiment de “Wow, e ca mine. Spatele lor doare ca al meu, își iubesc copiii așa cum fac eu, și ei sunt bucuroși sau triști.”

Încercați acest lucru în special cu persoane care par foarte diferite de voi și cu oameni care aparțin unor grupuri în care nu aveți încredere, nu vă plac, sau vă este teamă de ele. Observați cum vă face să vă simțiți această practică — probabil cu inima mai deschisă, mai calmi și mai puternici.

Imaginați-vă, de asemenea, un fel de cerc care vă include pe voi și pe ceilalți pe care îi placeți… și apoi lărgiți treptat acest cerc incluzând treptat persoanele pe care le cunoașteți, dar care sunt neutri… inclusiv persoanele pe care nu le știți, dar care sunt ca voi în unele moduri… apoi incluzând persoanele care sunt diferite în cele din urmă, inclusiv persoanele pe care nu le placeți, poate care v-au afectat pe voi sau pe alții, știind că nu trebuie să îi acceptați pentru a recunoaște umanitatea noastră comună.

 

Extindeți cercul numai după cum simțiți că este corect și potrivit pentru voi.

Fiți conștient de relaxarea de care aveți parte, de eliberarea de apărare și dreptate, o lărgire a perspectivei dumneavoastră. Relaxați-vă în modul în care simțiți acest lucru și bucurați-vă de el.

Puteți juca, de asemenea, cu sentimentul de a fi “noi” pentru alții. Începeți cu cei care vă includ în mod natural și observați cum se simte. Apoi ați putea încerca acest lucru cu oameni care s-ar putea să nu vadă inițial un numitor comun cu voi — și (după caz) ați putea face mici lucruri naturale pentru a stabili similitudini și legături, cum ar fi să aflați dacă amândoi aveți copii, sau dacă amândoi aveți un simț sarcastic al umorului.

De multe ori, în aceste moduri simple se construiesc punți între noi și se lărgesc cercurile, iar noi ne adunăm pentru a trăi împreună în pace.