dsorin | PositiveMindset |
Auzim deseori că puterea recunoştinţei poate crea o stare de bine, pozitivă, la nivel mental. Dar ştiai că recunoştinţa îţi transformă, literalmente, creierul?
Conform cercetătorilor de la UCLA, exprimându-ne în mod regulat recunoştinţa ni se schimbă, la propriu, structura moleculară a creierului, păstrând materia cenuşie funcţională şi făcându-ne mai sănătoşi şi mai fericiţi.
Când simţi că eşti fericit, sistemul nervos central îţi este afectat. Eşti mai paşnic şi mai puţin rezistent. Iar recunoştinţa este cea mai de efect practică pentru stimularea fericirii.
În acest articol îţi voi împărtăşi câteva dintre secretele studiului care a demonstrat că recunoştinţa te face mai fericit, urmând apoi să-ţi ofer câteva sfaturi practice pentru a-ţi transforma structura moleculară a creierului în mod pozitiv.
Într-un studiu condus de către Robert A. Emmons de la Universitatea California din Davis şi colegul său Mike McCullough de la Universitatea din Miami, au participat mai multe persoane alese aleatoriu, cărora li s-au dat trei sarcini. Participanţii au scris într-un jurnal timp de o săptămână, unul dintre grupuri fiind nevoit să scrie despre lucrurile pentru care sunt recunoscători, alt grup a scris despre lucrurile ce îi deranjează, în timp ce un al treilea grup a scris despre lucruri neutre. După 10 săptămâni, participanţii care şi-au exprimat recunoştinţa se simţeau cu 25% mai bine decat ceilalţi şi făcuseră mişcare în medie câte 1.5 ore pe zi.
Într-un studiu ulterior condus de Emmons, cu grupuri similare, participanţii care şi-au exprimat recunoştinţa oferiseră mai mult suport moral persoanelor apropiate decât cei din celelalte grupuri.
Un alt studiu a fost efectuat pe adulţi cu malformaţii congenitale sau tulburări neuromusculare, majoritatea fiind diagnosticaţi cu sindrom post-poliomelită. Comparativ cu cei care nu şi-au exprimat recunoştinţa în fiecare zi, cei care au făcut-o s-au trezit mult mai proaspeţi dimineaţa şi mult mai conectaţi cu ceilalţi decat restul participanţilor la studiu.
Un al patrulea studiu a fost efectuat fără ca participanţii să-şi mai manifeste recunoştinţa în scris, ci în viaţa de zi cu zi. În acest studiu, un grup de cercetători chinezi a descoperit că un nivel ridicat de recunoştinţă este asociat cu un somn mai bun şi cu un nivel mai scăzut de anxietate sau depresie.
Trei paşi simpli pentru a deveni mai recunoscător:
Daca ai timp doar pentru o rugăciune pe zi, e suficient să spui “mulţumesc!”. Acest lucru este bine de ştiut în timp ce exersezi aceste practici.
- Ţine un jurnal zilnic în care să scrii trei lucruri pentru care eşti recunoscător. Poţi face asta cel mai bine dimineaţa sau înainte de culcare.
- Spune-I zilnic soţului/soţiei, partenerului de viaţă sau unui prieten apropiat cât de mult îl/o apreciezi.
- Uită-te în oglindă în timp ce te speli pe dinţi şi gândeşte-te la ceva ce ai făcut recent de care să fii mândru!