dsorin | PositiveMindset | , ,

Există o diferență fundamentală între a fi singur și a te simți singur. Singuratatea există atunci când ne simțim deconectați de ceilalți și, în cele din urmă, de noi înșine. Există un sentiment de lipsă de iubire, o izolare pe care o simțim  interiorul ființei noastre, care sângerează în lumea din jurul nostru.

Insă a fi singuri este însăși natura noastră. Este o tăcere profundă în interiorul nostru, pe care numai noi o putem accesa. Este acel spațiul sacru din noi care deține infinitatea sufletului nostru. Osho descrie diferența dintre cele două astfel:

„În loc să vedem singurătatea noastră ca pe o frumusețe extraordinară, ca fericire, liniște și pace, o interpretăm greșit drept însingurare. Singurătatea are frumusețe și grandoare, este  pozitivă; însingurarea este întunecată și sumbră, este un decalaj. Ceva lipsește și este nevoie de ceva pentru a umple acest gol.”

Când ne simțim singuri, așteptâm ceva de la o persoană din exteriorul nostru. Dorim o conexiune cu ceilalți, vrem să ne simțim iubiți și doriți. Dacă nu reușim să creăm acest sentiment din interior, vom căuta mereu pe alții să ne completeze.

Abilitatea de a fi singuri și de a fi mulțumiți doar cu noi înșine este absolut frumoasă. De foarte multe ori fugim de la noi înșine și îi folosim pe ceilalți pentru a ne distrage atenția. Cu cât petrecem mai mult timp singuri, privind în adâncurile ființei noastre și explorând cine suntem cu adevărat, cu atât mai repede ajungem să ne înțelege pe noi înșine și să putem relaționa cu ceii din jurul nostru.

 

Veți învăța să vă iubiți pe voi înșivă

Când petrecem timp doar cu noi, devine mai ușor să ne împrietenim cu noi înșine și să ne simțim bine cu noi. Învățăm cum să fim cu noi înșine. Devine mai ușor să ne observăm tiparele mentale și să vedem unde obișnuim să ne îndreptăm atenția. Acesta poate fi momentul potrivit pentru a vă cunoaște la un nivel mai profund.

Putem începe să ne explorăm temerile, speranțele și dorințele într-o stare de claritate. Petrecând mai mult timp doar cu noi vom învăța să ne iubim – pentru că, la sfârșitul zilei, noi suntem cei alături de care ne petrecem cel mai mult timp.

 

Vă veți schimba perspectiva

Este destul de obișnuit ca oamenii să-și ia un moment de respiro pentru a se calma după o ceartă, pentru ca să poată avea o perspectivă mai bine rațională. Cu timpul, emoțiile și energiile se stabilizează, permițându-ne să privim mai clar.

Același lucru este valabil și pentru momentele când ne petrecem timpul singuri, cu cât mai petrecem mult timp cu gândurile și emoțiile noastre, cu atât perspectiva noastră poate începe să se schimbe.

Să presupunem că v-ați certat cu un prieten și nu ați putut vedea punctul lor de vedere. Pe măsură ce ne permitem să explorăm diferite unghiuri de percepție, conștientizarea noastră începe să se extindă pentru a primi mai multe informații. Putem avea sentimente complet diferite în legătură cu o situație după ce petrecem timp singuri, doar gândindu-ne mai mult la ea. Acest lucru ne ajută să nu acționăm impulsiv și să ne folosim mai ușor de intuiție în viața de zi cu zi.

 

Vă va crește nivelul recunoștinței

Ochii care se văd rar se iubesc mai mult. Uneori, distanța dintre noi și prietenii noștri, o persoană iubită sau o familie ne face să îi apreciem mult mai mult. Cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai usor să uităm de detaliile neplăcute și să ne concentrăm doar asupra dragostei pe care o simțim pentru ei.

Amintirile noastre încep să se concentreze asupra experiențelor pozitive pe care le-am avut și cât de recunoscători suntem pentru că le-am avut. Aceasta este un exercițiu excelent pentru cuplurile care petrec foarte mult timp împreună. Este întotdeauna important să avem parte de perioade de timp în care să fim singuri, fără ca energia celor din jur să ne perturbe, lăsându-ne un spațiu sacru de explorare și reflecție de sine.

Făcând acest lucru în mod regulat ca face reîntâlnirea specială și poate păstra aprinsă scânteia emoțională între îndrăgostiți.

 

Veți deveni independenți

Cu cât vom ajunge să iubim să petrecem timp singuri, cu atât mai puternici devenim din punct de vedere emoțional și, în cele din urmă, cu atât mai ușor ne va fi să avem relații frumoase cu ceilalți. Dependența nu va exista atunci când doi oameni fundamental independenți intră într-o relație.

Nu este nevoie să avem nevoie de cealalt, dragostea poate curge în mod natural între doi oameni. Astfel putem deveni complet liberi să fiți noi înșine, iubindu-i pe ceilalți și apoi lăsându-i să plece când este timpul. Ne vom simți incredibil de puternici atunci când vom putea lăsa relațiile să meargă fără a ține cont de dependențe și așteptări. Când ne iubim cu adevărat pe noi înșine și iubim să fim singuri cu noi, suntem capabili să intrâm și să ieșim din relații cu ușurința și compasiune.

 

Vom deveni NOI

Când petrecem mult timp în jurul altora, în special pentru perioade mai lungi, se întâmplă deseori să le preluăm energia. Din aceasta cauză am putea începe să ne schimbăm pentru a ne simți acceptați sau iubiți. Putem începe să pierdem esența a ceea ce suntem și să trăim în spatele dorințelor altora.

Când ne facem timp pentru noi înșine, ne întoarcem la cei care suntem cu adevărat. Ne cunoaștem mai bine; avem o relație frumoasă, intimă și indescriptibil personală cu noi înșine. Această relație este puternică și importantă și trebuie să o tratăm cu dragoste și respect. Uneori, cea mai bună formă de respect pe care ne-o putem oferi este darul spațiului. Lăsând un spațiu între noi și ceilalți, vom putea fi liberi să explorăm, să râdem, să plângem, pur și simplu să fim cu noi înșine.

Din acest spațiu al libertății, ne naștem din nou și din nou, cu un sentiment reînnoit de sine de fiecare dată.