dsorin | PositiveMindset | , , ,

Știința spune că meditația este capabilă să reducă în mod semnificativ stresul și bolile asociate stresului, dacă este practicată o perioadă scurtă de timp (aproximativ 20 de minute) în fiecare zi. Așa că trebuie să începem să integrăm această practică în rutina noastră zilnică, deoarece literalmente ne salvează viața și ne îmbunătățește sănătatea – fizică și mentală.

 

Nu am timp

„Nu am timp” și „Nu vreau” sunt cele mai frecvente două răspunsuri primite de la persoanele încurajate să-și facă puțin timp zilnic pentru o sesiune rapidă de meditație. Dacă răspunsul este „Nu vreau” nu se poate face nimic până nu vă răzgândiți. Dar timp există întotdeauna. Este însă foarte probabil să nu realizați că aveți timp, deoarece nu știți exact ce înseamnă meditația. Puteți medita câte un minut în fiecare oră din zi și ajungeți la cele 15 minute de care aveți nevoie pentru a medita zilnic. Sau vă puteți lua o pauza de 15 minute în care să meditați. Modul în care vă împărțiți timpul este mai puțin important, important este să găsiți 15 minute în fiecare zi pentru a medita, chiar dacă o veți face în intervale fragmentate de câte un minut pe parcursul întregii zile.

Cum funcționează?

Ei bine, meditația nu este despre haine sofisticate, nu despre poziții interesante sau perne fanteziste, nu este nici măcar despre repetarea anumitor cuvinte sau a mantrelor într-o altă limbă. Acestea sunt lucruri care vă pot ajuta să vă concentrați, dar, sunt numai instrumentele care pot fi folosite sau nu, ținând cont de motivul pentru care meditați. Dacă meditați pentru a reduce stresul, atunci aceste instrumente, cu care nu sunteți familiarizați s-ar putea să nu vă fie de folos. În schimb, puteți încerca una sau mai multe dintre modalitățile enumerate mai jos pentru a integra meditația în ziua dvs.

 

5 moduri de a integra meditația în ziua dumneavoastră:

  1. Setați alarma de la telefon pentru a suna într-un minut și începeți prin a vă închide ochii concentrându-vă asupra respirației în timp ce începeți să observați cum vă simțiți când inspirați. Țineți-vă respirația o clipă înainte să expirați încet. Repetați, în timp ce sunteți atenți la modul în care respirați, până când sună alarma.
  2. Porniți un cronometru și începeți să faceți o activitate fizică simplă și repetitivă, cum ar fi spălarea vaselor, în timp ce faceți acest lucru lăsați–vă mintea să rătăcească. Când ieșiți din starea de transă meditativă și vă întoarceți la prezentul conștient opriți cronometrul și notați cât timp ați fost în starea de transă meditativă.
  3. Folosiți-vă timpul petrecut în baie pentru a observa lucrurile de care trebuie să vă eliberați și lucrurile la care trebuie să renunțați și lăsați-le să plece la fel de ușor cum curge apa. În loc să vă petreceți acest timp uitându-vă la ultimele știri pe telefon, setați un cronometru sau puneți-vă muzică instrumentală și doar respirați, reflectați și renunțați la tot ce nu vă mai servește.
  4. Când vă treziți și opriți alarma. Ridicați-vă în picioare și începeți să respirați și să vă observați respirația. Rămâneți în picioare respirând sau faceți câteva exerciții lejere în timp ce respirați. Aceasta poate fi prima meditație a zilei. Observați pentru cât timp faceți acest lucru, petreceți cel puțin un minut înainte de a vă opri.
  5. Înainte de a merge la culcare, setați o cronometrul și petreceți cel puțin un minut respirând profund și imaginându-vă toate problemele zilei ca fiind haine pe care le purtați. Imaginați-vă că le scoateți și le îndepărtați. Când ați terminat, opriți cronometrul și vedeți cât timp ați meditat.
Dacă aveți un smartphone cu o aplicație de notițe, cum ar fi Google Keep sau Google Documente (o mică agendă și un stilou pe care să le aveți mereu la dvs. sunt la fel de folositoare), puteți nota fiecare minut pe care îl petreceți meditând în timpul zilei.

Observați înainte de a vă culca câte minute ați petrecut meditând în acea zi și cum vă simțiţi.

Continuați această practică în fiecare zi din săptămână, veți realiza că ați meditat mai mult decât v-ați fi imaginat. Dacă țineți un jurnal, ar fi bine să începeți să scrieți reflecțiile voastre despre practicarea meditației și cum vă simțiți. Dacă nu țineți deja un jurnal, acum ar fi momentul ideal pentru a face acest lucru.