dsorin | Doctor Sorin |
Smartphonurile pot fi de un real ajutor în viețile noastre: ne țin la curtent cu toate noutățile, putem păstra legătura mai ușor cu familia și prietenii, ne poate direcționa către locațiile unde vrem să ajungem. Dar, în același timp acestea ne pot influența și negativ viața.
Unul dintre principalele dezavantaje este dependența față de ele.
Trebuie să înțelegi adevărata valoare a unei conversații. Una realizată față în față nu se poate compara cu una prin telefon, unde nu poți observa reacțiile rapide și involuntare ale persoanei, tonalitatea, rapiditatea cu care vorbește și foarte important, totul poate fi interpretat într-un mod subiectiv de receptor.
Prof. Dr. Manfred Spitzer (psihiatru, psiholog și cercetător în neuroștiințe) susține că prezența smartphoneului în viața noastră poate să scada nivelul IQ-ului și să producă un declin mintal la utilizatorii cu vârste fragede.
Iată 4 moduri prin care smartphone-ul poate înrăutăți viața:
Contribuie la probleme de somn
Cercetările au arătat că utilizarea smartphone-ului înainte de culcare poate îngreuna adormirea din cauza luminii albastre emise de acesta.
“Nu numai că lumina puternică emisă de dispozitivele digitale ne afectează somnul, dar și conținutul din rețelele sociale ne distrage atenția, de asemenea”, a spus Dr. Flores.
Are o influență negativă asupra educației parentale
Cercetările au arătat că, atunci când părinții utilizează telefoanele în timp ce se află cu copiii lor, aceștia nu sunt pe deplin prezenți, ceea ce poate duce la o serie de probleme emoționale pentru copii.
„Copiii se simt iubiți atunci când părinții lor sunt atenți cu ei; altfel, se vor simți neglijați din punct de vedere emotional. Ceea ce este mai rău este atunci când părinții sunt prezenți fizic, dar atenția lor este în altă parte. Mesajul pe care îl primesc copiii este că nu reprezintă o parte importantă a vieții părinților lor” a spus Dr. Flores.
Oamenii își bazează propria valoare bazată pe aprecierile primite pe rețelele de socializare
Oamenii tind să se compare cu alte persoane pe rețelele de socializare și aprecierile pe care le primesc la postări, însă nu sunt conștienți că, în general, majoritatea persoanelor postează doar lucrurile și evenimentele frumoase din viața lor.
Smartphone-urile nu sunt bune pentru creierul nostru
Telefoanele inteligente au înlocuit majoritatea activităților și ne scutesc de efortul mental, cum ar fi calcularea. Acestea pot încetini procesul de gândire.
Utilizarea sporită a smartphone-urilor poate duce, de asemenea, la depresie. De exemplu, potrivit cercetătorilor care au studiat studenții la facultate, cu cât au folosit Facebook, cu atât mai mult bunăstarea acestora a scăzut.