dsorin | Nutritie |
Faptul că avem o prezenţă fizică certă în această lume ne îndreptăţeşte să ne gândim foarte serios din ce suntem formaţi, cum putem să optimizăm construcţia noastră fizică, cum putem să influenţăm uzura evidentă a corpului nostru pe măsură ce trec anii, cum putem să creştem performanţele noastre.
Prin aceste întrebări a crescut interesul meu pentru nutriţie , pentru hrană.
Până în secolul XVIII , noţiunile despre hrană şi nutriţie nu aveau nici un fundament fiziologic şi de abia din secolul XIX , prin progresul chimiei s-a ajuns la o bază ştiinţifică a nutriţiei.
Actul alimentar este un act psihosocial şi este influenţat major de obiceiurile regionale deprinse de obicei din familie, de interdicţiile religioase sau curentele filozofice.
Toate schimbările majore din ultimii 100 de ani şi în special din ultimii 30 de ani mi-au atras atenţia despre importanţa nutriţiei în funcţionarea noastră optimă, în condiţiile în care avem nevoie de performanţă fizică zilnic.
Noţiuni de flexibilitate metabolică, post intermitent, suplimentare calitativă, erau necunoscute în urma cu 30 de ani, motiv pentru care ultimele studii ştiinţifice au fost primite la început cu reticenţă.
Acum însă, prelungirea duratei de viaţă , intensitatea activităţii fizice şi intelectuale ne îndreaptă spre cunoaşterea şi modificarea modului în care ne hrănim .
Schimbarea compoziţiei alimentelor, mai precis scăderea calităţii lor, cele peste 30000 de substanţe noi apărute pe pământ în ultimii 100 de ani şi care se regăsesc în hrana noastră ne obligă să fim mult mai atenţi la ce mâncăm , cum mâncăm şi chiar şi când mâncăm. Presiunile din marketing au ajuns să influenţeze dramatic cantitatea dar şi programul alimentaţiei noastre ducând la o creştere accelerată a bolilor cronice şi degenerative.
Lucrez cu un program integrat de autocontrol al greutăţii de peste 20 de ani cu rezultate foarte bune inclusiv în păstrarea nivelului energetic al pacientului.
Din experienţa ultimilor ani, pot spune că nutriţia este unul din domeniile în care noutăţile şi schimbările demonstrate ştiinţific apar cu o viteză de neimaginat în secolul trecut şi ne obligă la informare şi o adaptare continuă şi extrem de rapidă.