dsorin | PositiveMindset | , , ,

Secretul pentru a depăși anxietatea nu este chiar un secret, secretul este PREZENȚA, iar cheia pentru a fi prezent este respirația.

O emoție precum anxietatea provine de obicei din tiparele noastre de gândire, care se strecoară în emoțiile noastre și crează o senzație fizică în corp, precum un nod în gât sau în stomac.

Cu cât respirăm mai adânc și mai constant, cu atât ne putem relaxa mai mult și putem crea un spațiu între noi și sentimentele de anxietate. Putem spune că respirăm spațiu între noi și senzațiile pe care le experimentăm, pentru a le putea analiza mai bine. Este ca și cum am ține un obiect foarte aproape de față – nu ne putem da seama ce este cu adevărat până nu creăm un spațiu între noi și el.

Uneori trebuie să facem un pas în spate pentru a ne putea înțelege mai bine emoțiile. Acest spațiu de claritate se numește PREZENȚĂ – și putem ajunge acolo cu o singură respirație conștientă. În acest spațiu de liniște, anxietatea nu poate exista; căci în momentul prezent, totul este pur și simplu. Conceptele de bine și de rău se topesc, judecățile și temerile noastre se dizolvă și perspectiva noastră începe să se extindă. Ne relaxăm în existența noastră.

 

Rămânerea în starea de liniște

Deși această stare este foarte puternică, este ușor de atins, însă poate fi dificil de păstrat mai mult de câteva momente, dacă nu este practicată în mod regulat. Mintea noastră este programată biologic să se concentreze pe ceva – orice, ca un act de a ne ajuta. A ne concentra pe probleme poate părea un act de autosabotaj, dar aceasta este modalitatea prin care mintea noastră încearcă să ne protejeze. Atunci când mintea se focusează pe emoții precum îndoiala, frica sau îngrijorarea, ne creăm o falsă senzație că rezolvăm problema, pentru că cel puțin avem sentimentul că facem ceva în acestă direcție, corect? Mintea ne convinge că trebuie să ne concentrăm asupra acestor gânduri, astfel încât să fim pregătiți pentru ele în lumea reală.

Cu toate acestea, în adâncul nostru știm că nu trebuie să ne facem griji. Nu există niciodată motive de îngrijorare dacă nu ne aflăm în pericol imediat. Dacă în acest moment vă aflați într-un loc sigur, de exemplu în camera voastra, cu gânduri fără sfârșit care vi se învârt în minte – vă voi învăța o tehnică de respirație care vă poate schimba viața.

 

Respirația 4-8-12

Această respirație este extrem de importantă în a deveni prezent și a rămâne în acest spațiu sacru. Ne ajută mintea să își concentreze atenția asupra numărării respirației, permițând totodată unei mari cantități de oxigen să pătrundă în corpul nostru, ceea ce ne trezește sistemul nervos parasimpatic. În momentul completării câtorva exerciții, veți avea un sentiment incredibil de ancorare, sentiment pe care îl veți experimenta fizic. Întregul corp vă va vibra de energie.

Se practică astfel:

  • Inspirați numărând până la 4
  • Țineți-vă respirația numărând până la 8
  • Expirați încet numărând până la 12
Debitul exact al respirației depinde de fiecare, uneori puteți expira puțin mai repede sau vă puteți ține respirația cu o secundă mai mult, dar atâta timp cât păstrați același ritm de fiecare dată, va avea același efect.

După câteva exerciții de respirație de acest fel, veți începe să experimentați o senzație uimitoare de ușurare în corp în timp ce expirați. Cu fiecare nou exercițiu, respirațiile devin din ce în ce mai euforice și vă va fi mai ușor să vă concentrați doar asupra ritmului respirației, în detrimentul gândurilor.

Dacă gândurile continuă să apară în timp ce practicați acest tip de respirație, pur și simplu redirecționați-vă mintea asupra ritmului respirației, ori de câte ori este necesar. La început s-ar putea să aveți nevoie să faceți acest lucru de mai multe ori, înainte ca mintea să înceapă să se limpezească întru totul.

Exersați acest tip de respirație timp de aproximativ 10 minute înainte de a reveni la o respirație normală, dar foarte profundă. Continuarea tipului de respirație 4-8-12 pentru perioade lungi de timp permite organismului să se stabilizeze din ce în ce mai mult, creând o stare de relaxare mai profundă și va facilita rămânerea în prezent.

Aceste momente frumoase, calme și euforice reprezintă adevărata noastră natură. Merităm pe deplin să simțim această stare de fericire. Concentrându-ne asupra sentimentelor de fericire și bucurie, în defavoarea celor de frică și anxietate, ne va fi mai ușor să trăim cu adevărat în starea de relaxare totală.