dsorin | Doctor Sorin | , , , , ,

Frica este nelipsită din viața fiecăruia dintre noi. Ne e teamă de eșec, de respingere, de inadecvare. Ne e teamă că nu facem ceea ce trebuie, că nu știm destule, că nu suntem îndeajuns de frumoși, bogați, atenți, rapizi, seducători, pricepuți. Frica este un sentiment comun și, pe cât de periculos poate fi să o lași să-ți domine viața, pe atât de eficient poate fi să o folosești drept… combustibil pentru a-ți îndeplini visurile.

Exact, dacă știi cum să te folosești de ea, frica te poate ajuta să-ți atingi scopurile. Există câteva metode prin care poți manipula frica în avantajul tău: în loc să îi permiți să devină gardianul zonei tale de confort, conferă-i un rol motivațional.

 

Dacă te gândești că singura ta opțiune este succesul, atingerea scopurilor, atunci nimic altceva nu mai contează.

Nu vei ezita înaintea sacrificiilor. Nu-ți vei găsi scuze. Vei face orice e necesar ca să se întâmple ceea ce vrei și trebuie să se întâmple. Pur și simplu.

Acesta este, de altfel, secretul succesului pentru mulți oameni. În loc să permită fricii să se insinueze în viața lor și să îi golească de energie, ei conștientizează faptul că motivul adevărat de teamă este prețul pe care îl vor plăti dacă nu acordă propriilor planuri și idei fiecare minut disponibil și fiecare grăunte de concentrare. Ei știu că cel mai înspăimântător lucru este să trăiască o viață de compromis în loc să facă ceea ce își doresc.

Vrei să afli cum poți adopta și tu această perspectivă? Cum îți poți modifica mentalitatea în așa fel încât să transformi frica într-un aliat, în loc să îi permiți să-ți fie inamic?

 

Iată cinci sugestii care te vor ajuta să profiți de frică și să o folosești în avantajul tău:

1. Decide dacă scopul tău este absolut necesar

Întreabă-te ce pierzi dacă nu îți depășești frica. Lucrul acesta te va ajuta să afli dacă trebuie să-ți îndeplinești un scop, sau dacă nu cumva doar ar fi bine să o faci.

 

Să-ți explic la ce mă refer.

 

Să zicem că decizi să nu îți îndeplinești scopul. Acum, imaginează-ți că te apropii de sfârșitul vieții. Ai, să zicem, 80 de ani și, într-o seară, privești apusul. Mereu ți-a plăcut să privești apusul, dar acum un gând nu-ți dă pace. Te întrebi dacă ai trăit cu adevărat. Dacă ai făcut-o cum trebuia. Imaginează-ți că privești, de acolo, din viitor, în urmă, la momentul de acum.

 

Regreți că ai renunțat la visul tău?

E sfâșietor să ai 80 de ani și să regreți că nu ai încercat să faci ceva ce ți-ai dorit. Mai bine regreți că ai încercat și nu ai reușit.

2. Identifică-ți scuzele

E prea ușor să-ți dai deoparte visurile, dorințele și speranțele. Scuzele se găsesc repede: nu e destul timp, nu sunt destui bani, nu sunt suficiente resurse, am o familie, am o slujbă, am prea multe lucruri de făcut. Adunăm toate scuzele astea într-o grămadă înaltă și ne ascundem în spatele ei. Într-un fel, ne simțim confortabil acolo. Protejați. Dar muntele de scuze te împiedică să vezi ce e în fața ta. Te ține în umbră, te apasă și nu te lasă să te ridici.

Creierul tău se pricepe foarte bine să găsească scuze. Dar asta nu înseamnă că tu trebuie să le accepți.

 

3. Adoptă o mentalitate de creștere

Cei mai mulți oameni renunță la visurile lor pentru că sunt convinși că nu au abilitățile necesare. Dar oamenii de succes gândesc altfel. Ei au o mentalitate de creștere, care le permite să-și vadă abilitățile flexibile, nu fixe. Atunci când întâmpină piedici, nu se opresc, ci se străduiesc mai tare. Se adaptează, improvizează și caută soluții noi.

 

4. Durerea poate oferi noi perspective

Cele mai dureroase experiențe te pot ajuta să discerni mai bine ceea ce îți dorești cu adevărat. Eșecurile, dezamăgirile, punctele moarte – toate acestea pot fi folosite ca subiecte de reflecție. Amintește-ți că suntem construiți ca să ne adaptăm. Omenirea, ca specie, a supraviețuit tocmai prin capacitatea sa imensă de adaptare.

Conștientizează-ți puterea de adaptare și folosește fiecare experiență ca pe un instrument care te ajută să înveți mai multe despre tine și despre ceea ce dorești de la viață.

 

5. Acceptă-ți eșecurile. Sunt inevitabile

La un moment dat sau chiar de mai multe ori, vei eșua. E normal. Toți oamenii aceia de succes pe care ți i-ai ales drept modele în viață îți vor spune același lucru. Diferența dintre succes și mediocritate stă însă în felul în care folosești experiențele eșuate.

Se spune că înveți din greșeli, și așa este. Nimic nu-ți oferă informații și perspective mai valoroase decât propriile eșecuri. Iar respingerea te învață mai bine decât orice altceva cum să fii perseverent.

Folosește fiecare dezamăgire și fiecare eșec drept surse de informații unice despre cum ar trebui să abordezi problemele. Adaptează-ți strategiile în funcție de aceste informații și vei avea un avantaj extraordinar.