dsorin | Silva Ultramind |
Muzica este o parte importantă din viața noastră de zi cu zi, fie că o observăm sau nu. Poate că nu suntem cei mai mari melomani, poate că nu am mai fost de ceva vreme la un concert live, dar muzica este peste tot în jurul nostru. Deseori face parte din fundal. O auzim –deseori fără să-i acordăm prea multă atenție– la radio, în timp ce așteptăm să intrăm în cabinetul medicului, când ne facem cumpărăturile la supermarket sau în timp ce pedalăm pe bicicletă, pierduți în gânduri, în sala de sport. Alteori însă, oferim muzicii un rol important: alegem un playlist anume care să ne ajute să intrăm într-o anumită stare atunci când vrem să ne relaxăm, să ne energizăm sau să creem o atmosferă romantică.
Cei mai mulți oameni cred că muzica este doar o distracție. În realitate, însă, muzica are un impact foarte puternic asupra noastră.
Cum ne influențează muzica?
Muzica este unul dintre cele mai puternice mijloace de exprimare pe care le avem la îndemână. Ne permite să gândim altfel decât suntem obișnuiți, să ne simțim altfel decât de obicei. Muzica stimulează inspirația, crește capacitatea cognitivă, facilitează conectarea la un grup de oameni și, poate cel mai remarcabil rol pe care îl are în viața noastră, ajută la vindecare.
De ce muzica are asupra noastră un impact mai puternic decât orice altă formă de artă?
Muzica este universală, și mai mult decât atât, este apreciată în toate societățile umane. Aceasta activează circuitul recompensei din creier – cel responsabil cu semnalarea lucrurilor importante sau necesare pentru supraviețuire. Când auzim o muzică care ne face plăcere, creierul nostru eliberează dopamină iar noi experimentăm o stare de euforie. Este vorba de fapt despre același proces care are loc atunci când mâncăm sau când facem sex. Există însă o diferență.
Muzica transcende aspectele de bază ale biologiei umane și este mai mult decât o nevoie fiziologică primară.
Muzica este un medicament pentru minte și trup
Știm că muzica trezește amintiri și că evocă anumite răspunsuri emoționale. Probabil că ai încercat să te destinzi după o zi de muncă, ascultând un playlist cu muzică zen.
Însă muzica poate avea efecte fiziologice concrete.
De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Londra au monitorizat impactul muzicii asupra pacienților care urmau să se opereze, iar rezultatele au fost impresionante. În cazul pacienților care au ascultat muzică înainte, în timpul și după operație, nivelul de durere, anxietate și nevoia de sedative a scăzut.
Deasemenea, muzica este folosită și pentru a-i ajuta pe cei cu deficiențe neurologice, precum persoanele care se refac după un accident vascular cerebral sau care au suferit leziuni cerebrale. Însă în cazul acesta nu este vorba despre a asculta muzică, ci despre a cânta.
Muzica îmbunătățește memoria și ușurează procesul de învățare
Probabil că ești familiarizat cu cântecelele care îi învață pe cei mici alfabetul sau să numere până la zece. Te-ai întrebat vreodată de ce educatorii și învățătorii procedează așa?
Creierul nostru recuperează mai ușor cuvintele memorate împreună cu o melodie, cu cât mai alertă și atrăgătoare, cu atât mai bine.
Această metodă funcționează nu doar în cazul copiilor, ci și al adulților care vor să învețe, de exemplu, o limbă străină.
Bebelușii expuși la muzică au un creier mai activ
Ai văzut vreodată o viitoare mămică punându-și o pereche de căști pe burtică și alegând cu mare atenție melodiile? Ei bine, chiar dacă ți se pare puțin exagerat, să știi că bebelușii pot acumula o experiență impresionantă în ce privește lumea, încă din burta mamei.
Oamenii de știință au descoperit că nou născuții care au auzit sunete din burtică vor reacționa la ele și după naștere. Din al doilea trimestru de sarcină, fătul nu doar aude muzica, ci este și influențat de aceasta.
Implicațiile pe termen lung ale acestei observații sunt de-a dreptul fascinante.
Expunerea bebelușului nenăscut la muzică poate avea efecte importante în dezvoltarea creierului și îi poate îmbunătăți capacitatea de reacție neuronală.
În ce-i privește pe nou născuți, un studiu realizat pe bebeluși în vârstă de un an a descoperit faptul că participarea acestora la cursuri interactive de muzică a dus la o creștere a abilităților de reacție și de comunicare.
Muzica favorizează socializarea și îmbunătățește starea de spirit
Lăsând deoparte faptul că muzica îți poate afecta nivelul de energie (atât într-un sens, cât și în celălalt; devine mult mai dificil să faci gimnastică, de exemplu, ascultând un playlist cu muzică de relaxare), e remarcabil felul în care aceasta poate influența modul în care vezi lumea și interacționezi cu cei din jur.
Concret, dacă asculți la birou o muzică optimistă, tu și colegii tăi veți coopera mai ușor, însă un fundal sonor discordant va determina membrii echipei să se concentreze asupra sarcinilor și valorii proprii.
În încheiere, să recapitulăm toate lucrurile minunate pe care le poate face muzica pentru noi: reduce stresul de zi cu zi, îmbunătățește memoria și calitatea somnului, sporește creativitatea, crește fluxul sanguin, ușurează durerea, motivează și oferă un impuls suplimentar sistemului imunitar.
Așa că, ține minte: atunci când vrei să-ți hrănești mintea, oferă-i muzică. O să te ajute mai mult decât crezi.