dsorin | PositiveMindset | , ,

Meditația este cunoscută, de secole, ca fiind o tehnică eficientă pentru a îmbunătăți puterea mentală și, de asemenea, pentru a oferi relaxare și o stare de sănătate mai bună. Cu mult înainte de apariția științei și medicinei moderne, oameni din diferite tradiții spirituale descoperiseră deja beneficiile extraordinare ale practicării meditației.

Dincolo de scopul său original spiritual, stilul de viață stresant de astăzi a inspirat un număr din ce în ce mai mare de oameni să practice meditația din motive ce țin de sănătate. Un număr tot mai mare de studii științifice arată că meditația practicată constant îmbunătățește starea de sănătate fizică și mentală. Alte studii se concentrează pe înțelegerea exactă a modului în care funcționează meditația și de ce afectează în mod pozitiv creierul.

 

1. Meditația ajută la o mai bună gestionare a stresului, anxietății și depresiei

Mai multe studii științifice au demonstrat că meditația de tip mindfulness poate aduce beneficii celor care se luptă cu stresul, anxietatea și depresia. O analiză integrată realizată în 2014, care a luat în calcul 47 de studii legate de meditația de tip mindfulness, în care au fost implicați aproximativ 3.515 de participanți, a concluzionat că meditația este un instrument util care ajută la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie, scăzând în același timp nivelurile de cortizol.

Meditația calmează treptat mintea și împiedică apariția necontrolată a emoțiilor puternice. Deci, mai degrabă decât să se lase depășiți de depresie și stres, meditatorii învață să-și liniștească mintea și să-și atingă echilibrul.

 

2. Meditația crește imunitatea

Un studiu realizat la Universitatea de Stat din Ohio care a monitorizat efectele meditației asupra pacienților vârstnici, a concluzionat că exercițiile de mindfulness și relaxare practicate pe o perioadă de o lună au ajutat la stimularea limfocitelor pacienților, acele celule care îmbunătățesc sistemul imunitar. În consecință, subiecții au demonstrat o rezistență mai bună la viruși și tumori.

 

3. Meditația ajută la scăderea tensiunii arteriale

A fost demonstrat că meditația de tip mindfulness ajută la controlul tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu publicat în British Medical Journal, pacienții care au practicat exerciții pe bază de meditație au avut o valoare semnificativ mai scăzută a tensiunii arteriale față de cei din grupul de control. Experții cred că meditația reduce reacția organismului la cortizol și la alți hormoni de stres, care este similar cu modul în care funcționează medicamentele de reducere a tensiunii arteriale.

 

4. Meditația duce la o odihnă mai bună

Practicarea meditației ajută corpul să învețe să se relaxeze, un beneficiu care continuă atunci când este timpul să vă culcați. De asemenea, antrenează mintea să se concentreze asupra unui lucru, cum ar fi respirația și permite altor gânduri și emoții să plutească ca niște nori într-o zi plăcută. Există, de asemenea, mai multe tipuri de meditații ghidate care sunt concepute pentru a ajuta somnul. Un studiu realizat la Universitatea Medicală Harvard arată că focalizarea pe o expresie precum „inspiră calmul, expiră tensiunea” este mai folositoare decât proverbialul numărat al oilor atunci când încercați să adormiți.

 

5. Meditația ajută la ameliorarea simptomelor colonului iritabil

Sindromul colonulului iritabil este o afecțiune comună de care suferă aproximativ 15% din populația lumii. Cauza exactă a afecțiunii nu a fost încă descoperită. S-a descoperit că meditația de relaxare practicată zilnic ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil. După o serie de studii de succes, cercetătorii de la Universitatea de Stat din New York recomandă acum meditația zilnică în managementul sindromului de colon iritabil.

 

6. Meditația crește starea de fericire și bunăstare generală

Un studiu realizat la Universitatea din Utah a demonstrat că „meditația de tip mindfulness poate fi legată de auto-reglare pe tot parcursul zilei și că acest lucru poate fi un mod important în care meditația contribuie la o mai bună stare emoțională și fizică”.

Potrivit doctorului Maria Camara, psihoterapeut și profesor de mindfulness calificat, meditația ne ajută să ne conectăm cu adevăratele noastre calități. Odată ce am acceptat cine suntem și învățăm să lucrăm direct cu gândurile noastre, dezvăluim o capacitate de a iubi care a fost întotdeauna prezentă în noi. Nu este de mirare că meditația crește fericirea, sporește claritatea și dă liniște minții.